Најновије вести

Брнабићева и Селаковић на самиту у Анталији

Самит Процеса сарадње у Југоисточној Европи (ПСуЈИЕ) којем присуствују председница Владе Ана Брнабић и министар спољних послова Никола Селаковић, почео је министарским састанком у Анталији. Селаковић је на састанку поручио да мир и стабилност немају алтернативу и представљају звезду водиљу на путу нашег региона ка Европској унији.

 

Никола Селаковић је на састанку министара спољних послова учесница ПСуЈИЕ истакао је да је кључни спољнополитички и стратешки циљ наше земље остваривање пуноправног чланства у Европској унији, саопштило је Министарство спољних послова.

Председница Владе Ана Брнабић састала се у Анталији са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Након састанка, Брнабићева ће учествововати на пленарној седници где би са шефовима делегација требало да разговара о сарадњи у области здравства после ковида, унапређењу људског капитала и образовања, јачању међурегионалне инфраструктуре, унутрашње и међурегионалне трговинске размене, управљању миграцијама, младима, култури и туризму.

Изразио је наду, наводи се у саопштењу, да ће Европска унија наставити да подржава процес интеграције учесница ПСуЈИЕ у ЕУ што ће донети трајну стабилност и просперитет региону и помоћи консолидацију и развој Европе у целини.

Министарство је саопштило да је Селаковић указао да мир и стабилност немају алтернативе и представљају звезду водиљу на путу нашег региона ка Европској унији.

Шеф српске дипломатије поручио је и да Србија пуну пажњу посвећује унапређењу регионалне сарадње и добросуседских односа.

Као конкретне позитивне резултате регионалне сарадње, издвојио је Централноевропски уговор о слободној трговини, Фонд за западни Балкан, Регионалну канцеларију за сарадњу младих, Транспортну заједницу у југоисточној Европи, Коморски инвестициони форум западног Балкана, те закључивање Споразума о снижавању цена роминга у региону Западног Балкана.

Похвално је говорио о успостављању “Зелених коридора” у нашем региону током пандемије коронавируса и указао да је сада потребно омогућити њихово проширивање и на граничне прелазе са суседним државама чланицама ЕУ, наводи се у саопштењу.

Министар је рекао и да Србија поздравља Акциони план за Заједничко регионално тржиште и додао да је тај документ у значајној мери заснован на конкретним предлозима проистеклим из иницијативе коју је председник Србије Александар Вучић покренуо у сарадњи са премијерима Албаније и Северне Македоније.

Истакао да је Србија своје опредељење за унапређење регионалне сарадње демонстрирала са суседима у региону – слањем пошиљки вакцина и омогућавањем вакцинације у Србији.

“Србија је у регион до сада послала 120.000 вакцина и на својој територији вакцинисала око 65.000 грађана земаља из региона, што значи да смо укупно обезбедили око 200.000 вакцина за своје суседе”, навео је министар.

Осврнуо се и на значај Регионалног савета за сарадњу који као стожерна регионална иницијатива даје конкретне резултате, доприноси остваривању економског напретка и продубљивању сарадње и рекао да очекује да ће имплементација Стратегије 2030 за југоисточну Европу када буде усвојена бити корисна нашем региону.

Честитао је Турској на успешном председавању и пожелео наредној председавајућој, Грчкој, много успеха.

Подели на: