Најновије вести

Брнабићева на самиту у Лондону, разговарала и са Палмером

Премијерка Србије Ана Брнабић разговарала је у Лонодну, на маргинама Самита о Западном Балкану, са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Метјуом Палмером о ситуацији у БиХ и Црној Гори и о томе колико најновији политички потреси могу да утичу и на регионалну стабилност и економску ситуацију у Србији.

 

Ана Брнабић је навела да током састанка није било речи о приштинским таксама.

“Нисмо ниједном реченицом поменули таксе Приштине, нити нову приштинску администрацију. То можда најбоље показује колико у овом тренутку САД, са једне стране, размишљају каква је могућа дестабилизација у БиХ и колико они озбиљно прате ситуацију у БиХ, али, с друге стране, и да је Ричард Гренел преузео у потпуности питање односа Београда и Приштине и такси”, рекла је Брнабићева новинарима у Лондону.

Премијерка је рекла да ће Палмер разговарати и са председником Александром Вучићем, током председникове посете Вашингтону, као и да ће се она сама са њим видети још једном, на самиту у Делфију, те да очекује да ће Палмер ускоро посетити Београд.

Наглашава да је закључак разговора да је регионална стабилност апсолутно најважнија тема, и политички и економски.

“Ту се ми слажемо са САД. Не слажемо се у нашим погледима на неке ствари, шта је узрок, а шта последица неких тренутних нестабилности у региону, али свакако остаје да разговарамо о томе”, рекла је Брнабићева.

Премијерка је поновила да је Србији у интересу регионална стабилност, која је једна од најважнијих ствари, поред европских интеграција.

“Када ме Палмер пита шта говоримо Милораду Додику када се видимо, ја му одговорим да је то апсолутни исто оно што говоримо када разговарамо о тим темама у јавности или на скуповима попут данашњег”, истакла је премијерка.

Подсетила је да је Србија гарант Дејтонског споразума, али не крије да има посебне везе са Републиком Српском, што је, каже, наше право и обавеза.

“Али, када говоримо о БиХ, и РС, важно је да подржавамо регионалну стабилност. О томе разговарамо и са Додиком, и ту не постоје тајне. Имамо посебне односе са РС, то је наше право и жеља, а то никако не угрожава БиХ већ управо супротно. То у БиХ треба да гледају као руку пружену БиХ”, рекла је Брнабићева.

Претходно је Ана Брнабић разговарала, у одвојеним сусретима, са председником ЕБРЂа Сумом Чакрабартијем и са председавајућим Савета министара БиХ Зораном Тегелтијом.

Премијерка ће се у Лондону састати и са министром одбране Велике Британије Беном Валасом.

Подели на: