Најновије вести

Брнабићева о седници СБ УН: Свет први пут чуо да је оно што ради Курти злочин против човечности

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је за РТС да је седница Савета безбедности УН о КиМ била историјска. По први пут светска јавност је чула аргументе да је оно што ради Курти злочин против човечности. Могли су се чути коректни тонови САД, негативно ме изненадио став Швајцарске, напоменула је Брнабићева.

 

 

Председница Владе Ана Брнабић рекла је да је председник Александар Вучић мудро почео расправу на седници СБ УН са укидањем динара, јер је тај доказ животно важан за српску заједницу и представља последњи у низу системских, планских, намерних потеза Куртија и Приштине ка креирању неподношљивих услова за живот чиме изазивају непоправљиву штету за српски народ, што је по дефиницији злочин против човечности, злочин прогона.

Разговор Ане Брнабић са Иваном Татомир Чкоњевић

Према њеним речима, Вучић је показао шта је све Курти чинио од укидања таблица, преко конфисковања имовине, угрожавања Српске православне цркве, па до присуства оружаних формација, напада на Србе и некажњавања нападача.

“У завршној речи Вучић је рекао да је по Резолуцији 1244 једини територијални интегритет који је нарушен територијални интегритет Србије. Он је ставио фокус на Међународни кривични суд, и отворио другу тему, о чему морамо да причамо. Јасно је показао да то што Курти ради представља злочин против човечности и то је ново”, истакла је премијерка.

Напоменула је да је председник Вучић чекао прави тренутак како би тражио седницу СБ УН о КиМ и да је није олако тражио, већ је чекао да може да покаже да су на КиМ неподношљиви услови за живот. Додала је: да је седница тражена у неком претходном тренутку, не бисмо имали овако јак утисак, чиме је, како је рекла, Вучић показао лидерско понашање.

“Седница СБ УН је заказана непуних 13 сати након што је тражена, и то показује колико је ово важно и да долази у правом тренутку. Нико није био против, једина расправа је била да ли ће бити затворена или отворена за јавност”, каже Брнабићева.

Премијерка је прокоментарисала ставове држава на седници, рекавши да су могли да се чују коректни тонови САД и да је између седам и девет држава од 15 имало критичан став према потезима Приштине, али и да је разочарана излагањем Швајцарске, која је добро упозната са ситуацијом на КиМ.

Премијерка Брнабић је истакла да је занимљиво да је тек у реплици Александар Вучић поменуо да је Београд унајмио британску компанију “Хендерсон” да унесе динаре на КиМ, што му је био кључни аргумент када је Курти рекао да су Срби кријумчарили новац.

О резолуцији коју је усвојио Европски парламент

Брнабићева је прокоментарисала то што је Европски парламент изгласао резолуцију о Србији којом се Београд позива на независну међународну истрагу о неправилностима на последњим изборима у Србији.

“Резолуције дођу и прођу, то кажем и дан после. Ово што је урадила српска опозиција у Стразбуру остаће уписано за генерације – да су постојали људи који су тражили да се укине суверенитет сопствене земље, јер када се тражи међународна исртрага, то представља то“, навела је Брнабићева.

Премијерка је подсетила на историјска дешавања када је у јулском ултиматуму пре 110 година, српска влада прихватила све осим међународне истраге.

“Ми смо тада изгубили половину мушке популације, јер смо чували суверенитет“, истакла је премијерка.

Замерила је делу српске опозиције што није ниједном реченицом напоменуо да је Србима на КиМ било забрањено да гласају, јер како каже, да су то урадили, “Курти не би могао да користи ову резолуцију против српског народа”.

Подели на: