Најновије вести

Брнабићева о забрани уласка на КиМ: Харадинај ми рекао да је то лажна вест

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да јој је косовски премијер Рамуш Харадинај рекао да је лажна вест да је забрањен улазак српским званичницима на Космет, јавља извештач РТС-а.

 

Чула сам од господина Харадинаја да је лажна вест да су српским званичницима забрањене посете КиМ. Мене чуди да лажне вести у Приштини шире саветници такозваног министра за иностране послове, али то сада смањује тензије у региону”, рекла је премијерка Србије после неформалног радног доручка лидера Западног Балкана.

Саопштење косовске владе

Из косовске владе саопштили су да нису донели никакву одлуку којом би забранили улазак српских званичника на Косово.

У саопштењу за медије наводи се да је протокол посета познат и да се сваки захтев третира у складу са законским процедурама.

“Након недавних извештаја и обраћања многих медија са питањем о забрани уласка на Косово за грађане Србије, обавештавамо јавност да влада Косова није донела такву одлуку. Протокол посета званичника државе Србије је већ познат и сваки захтев се решава у складу са законским процедурама”, наводи се у саопштењу владе у Приштини.

Упркос томе, заменик шефа косовске дипломатије Јетљир Зиберај тврди да вест о забрани уласка на КиМ није лажна и да је због наводних “шовинистичких изјава, познатих целом свету”, Ана Брнабић непожељна на Косову.

Јетљир Зуберај, саветник министра спољних послова Косова Беџета Пацолија, написао је јуче на Фејсбуку да је одлука о забрани посета српских званичника донета због “претњи од стране Србије ка Косову, константне пропаганде и лажних вести, као и покушаја да се изазове хуманитарна криза на северу”.

Одмах су реаговали званичници у Влади Србије, позивајући међународну заједницу да утиче на Приштину.

Ана Брнабић учествује на Самиту ЕУ – Западни Балкан у оквиру Берлинског процеса. Приштину на скупу представља Рамуш Харадинај.

Премијерка Србије је навела да је регион и даље у кризи и да има много популизма. Истакла је да би волела другачији регион и да би то било позитивно за све земље Западног Балкана и за Србију.

“Чини ми се да је регион у таквој ситуацији да морамо да се фокусирамо више на то шта међусобно можемо да урадимо да се померимо од популизма који је, нажалост, увела Приштина”, рекла је премијерка.

Указала је да, нажалост, популарност приштинских званичника после потеза као што су забрана трговине и кретања и даље расте.

“Србија има интерес да регион изгледа другачије, да буде стабилнији и боље повезан и да младим генерацијама пружи другачију перспективу”, навела је премијерка Србије.

Подели на: