петак, 16. априла 2021. | 22:58

Брнабићева са Акваром о дигиталној трансформацији Србије

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је у разговору са шефом одсека за дигиталне владе Уједињених нација Винченцом Акваром, да је изузетно задовољна због великог напретка у области дигиталне трансформације и еУправе који је Србија постигла, како је и оцењено на конференцији “Дигитална сарадња: трансформација влада”, која је јуче одржана у Београду.

 

Састанку су присуствовали и в.д. сталног координатора УН у Србији Ханс Фридрих Шодер и стална представница УНДП у Србији Франсин Пикап.

Председница владе оценила је да су видљиви резултати напорног рада на свеукупној дигиталној трансформацији у протеклом периоду, истичући да су највећи потенцијал Србије управо талентовани, млади људи. Како је објаснила, дигитализација и образовање су велика развојна шанса за нашу земљу, и због тога је неопходно да остану приоритети Владе Србије и у наредном периоду.

Радом на еУправи, отварању технолошких паркова и дата центара у Србији, објаснила је премијерка, отворена је, такође, могућност за боље позиционирање наше земље у свету, као добре и стабилне инвестиционе дестинације.

Шеф одсека за дигиталне владе УН похвалио је снажно вођство председнице владе и упорност коју је показала истрајавајући у дигиталној трансформацији Србије, која, како је објаснио води у економски напредак и трансформацију читавог друштва.

Он је посебно похвалио постигнуто у оквиру реформе електронске управе, потврђујући став премијерке Брнабић, да је еУправа најефикаснији вид борбе против корупције и најбољи начин за пружање квалитетне и брзе услуге грађанима и привреди.

Како су Акваро и стална представница УНДП у Србији Франсин Пикап истакли, следећи корак је охрабрити и едуковати грађане да користе бенефите дигитализације, не само младе, већ и старију популацију, која, такође, може бити продуктивна.

Сарадња са Србијом у области дигитализације ће бити настављена кроз петогодишњи план који ће дефинисати конкретне области сарадње, како је објаснио в.д. сталног координатора УН Ханс Фридрих Шодер.

На састанку је оцењено да је изузетно важна размена искустава са другим земљама, и да је јучерашња конференција на којој су учествовали, како представници Естоније, Немачке, Швајцарске, Кореје, Словачке и Велике Британије, тако и земље региона, попут Албаније и Северне Македоније, веома добар пример сарадње.

Подели на: