Најновије вести

Брнабићева са Палмером: Укидање такси па дијалог

Председница Владе Србије Ана Брнабић и заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер разговарали су у Сарајеву о тренутној ситуацији на КиМ, таксама и могућностима за наставак дијалога Београда и Приштине.

 

Премијерка је захвалила Палмеру на томе што су, како каже, САД потпуно недвосмислено и директно осудиле увођење такси и позвале Приштину да их укину.

“Чак су у много ствари реаговале много одлучније и стриктније у односу на Брисел и повукли одређене мере против Приштине. Захвалила сам му на томе, ми и даље имамо различите погледе на то како изгледа будућност дијалога и односа између Београда и Приштине, али је увек добро да имамо овакве разговоре”, рекла је Брнабићева после састанка са Палмером.

Како је навела, указала је Палмеру на јасан став Србије да Приштина мора да укине таксе да би се наставио дијалог са Београдом.

“Председник Вучић је био потпуно јасан у вези са тим, и у Берлину смо били потпуно јасни о томе. Србија је до сада показала конструктивност и рационалност, али ово је црвена линија коју не можемо да пређемо”, нагласила је Брнабићева.

Председница Владе Србије Ана Брнабић данас је у Сарајеву учествовала на Годишњем састанку Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

“Приштина није одбила БиХ већ ЕБРД”

Коментрисала је и одбијање председника привремених институција у Приштини Хашима Тачија да присуствује скупу у Сарајеву. Тај потез оценила је као наставак доношења одлука на основу интерних политичких разлога, а на штету целог региона.

Према њеним речима, Приштина није одбила Босну и Херцеговину, већ Европску банку за обнову и развој (ЕБРД) која је организовала Самит.

Тачи је одустао од учешћа на скупу у Сарајеву због, како је рекао, односа са БиХ која није признала Косово

“Не могу да разумем ту одлуку. Настављају се политичке одлуке вођене интерним политичким разлозима. Чини се да се Рамуш Харадинај и Хашим Тачи утркују ко ће бити већи националиста. Из моје перспективе, одлука је погрешна”, рекла је Брнабићева.

Додала је и да тај Самит није имао никакве везе са политиком, већ се говорило о економској и трговинској сарадњи, сарадњи са ЕБРД и како државе Западног Балкана могу да граде један економски бољи регион који ће бити бољи за све грађане.

“Не свиђа ми се тренд да се политичари у Приштини утркују ко ће имати политички популарније одлуке, а све даље од било каквог компромиса и дијалога сада не само са централном Србијом, већ и са БиХ”, истакла је Ана Брнабић.

Каже да очекује реакције на такво понашање Приштине и од ЕУ, и од САД, али и од других земаља региона.

Премијерка је оценила да је Самит лидера Западног Балкана на Годишњем скупу Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у Сарајеву протекао позитивно, јер су лидери разговарали о економским темама и поручили да боља повезаности региона води ка стабилном региону за привлачење страних инвестиција.

Према њеним речима, повезивање региона битно је у свим сферама, како инфраструктурној, тако и економској и дигиталној.

“Драго ми је што Србија има добре економске показатеље и то захваљујући реформама од 2014. године. Ми смо се економски консолидовали и сада идемо у фазу раста. Један од највећих успеха наше земље јесте привлачење директних страних инвестиција, јер је Србија апсолутни лидер у региону, која је прошле године привукла три и по милијарде евра страних инвестиција”, рекла је Брнабићева.

Каже да су лидери истакли и да је улагање у макро, мала и средња предузећа од великог значаја за регион, те најавила да ће од договорених средстава које Србија има са ЕБРД за 2019. годину чак 70 одсто ићи на финансирање макро, малих и средњих предузећа.

Подели на: