уторак, 21. фебруара 2023. | 11:05
Најновије вести

Брнабићева у Луксембругу са Борељом

Међувладина конференција Европска унија – Србија на којој ће бити представљена нова методологија преговора о чланству по којој су преговарачка поглавља тематски сврстана у шест кластера одржава се вечерас у Луксембургу. Очекује се да ће званичници ЕУ пружити перспективу за помак у приступним преговорима са Србијом где већ годину и по дана није отворено ниједно поглавље, односно кластер.

 

Премијерка Ана Брнабић предводиће делегацију Србије у којој ће бити и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, док ће Делегацију Европске уније представљати Жосеп Борељ, високи представник за спољну политику и безбедност, а састанку ће присуствовати и комесар за проширење Оливер Вархељи.

На конфенцији ће, поред Брнабићеве и Бореља, присуствовати и министри европских послова ЕУ, где ће формално бити представљена нова методологија преговора која даје нови акценат на владавину права, снажније политичко управљање и групише 35 преговарачких поглавља у шест тематских целина, односно кластера.

Гајић указује да вечерас неће бити отворен ниједан кластер иако се очекивало да ће бити отворени кластери три и четири која садрже 12 поглавља пошто је део земаља чланица закључио да Србија није довољно учинила у области владавине права.

Очекује се да ће се изнети заједнички документ ЕУ у коме се истиче да уколико буде напретка до краја године би могли да буду отворени ти кластери.

 

Подели на: