Најновије вести

Брнабићева у Паризу: Очекујемо још веће присуство француских компанија

Премијерка Ана Брнабић изјавила је у разговору са француским привредницима да Србија планира још веће инвестиције у наредном периоду у капиталну инфраструктуру и заштиту животне средине и да у том смислу очекује још веће присуство француских компанија.

 

Ана Брнабић је рекла да јој је огромна част што је данас у Сенату са највећим француским компанијама.

“Ово је мој трећи састанак са Унијом послодаваца Француске и након сваког имали смо конкретне резултате, како у корист Француске, тако и Србије”, рекла је премијерка.

Истакла је да се поноси резултатима које српска привреда постиже већ годинама, указујући да је и током пандемије 2020. године забележен минималан пад БДП-а од 0,9 одсто.

“Практично ниво наше економије остао је исти као и пре пандемије”, рекла је Брнабићева и додала да је 2021. године забележен јак опоравак, да је БДП порастао 7,6 одсто, један од најбољих резултата у Европи, као и да се у овој години очекује раст БДП-а од 4,5 одсто.

Премијерка је француским компанијама предочила да је Србија економски и фискално стабилна земља и да може додатно да улаже у инфраструктуру и област заштите животне средине.

“То је приоритет владе и сигурна сам да ће то остати фокус сваке наредне владе и после избора”, нагласила је премијерка.

Односи између Србије и Француске одлични и све бољи
Брнабићева је истакла да су односи између Србије и Француске одлични и све бољи, а да су две ствари у том смислу биле кључне: једна је историјска посета председника Емануела Макрона Београду, а друга две велике француске инвестиције.

“Једна је концесија за међународни аеродром ‘Никола Тесла’ који је добила француска компанија Венси, а друга велико јавно-приватно партнерство са француско-јапанским конзорцијумом за решавање једног од највећих еколошких проблема, не само Србије већ и Европе, а то је депонија Винча”, рекла је Брнабићева.

Како каже, захваљујући тим пројектима, француске компаније су добиле велику видљивост у Србији.

Она је истакла да су се велике ствари догодиле после посете француског председника, “Ер Франс” се поново вратио у Србију и увео директан лет Београд–Париз, а француска развојна агенција је отворила Канцеларију за Западни Балкан, и то у Београду.

У 2021. години робна размена 1,4 милијарде евра
“Тако смо добили замајац за нове француске инвестиције”, рекла је премијерка, наводећи да је робна размена у последњих пет година повећана за 36,4 одсто, односно да се у последње четири премашује износ од милијарду евра.

Само у 2021. години, робна размена је, каже, износила 1,4 милијарде евра, напомињући да је 80 одсто свих француских инвестиција у региону завршило у Србији.

“Мишлен је четврти највећи извозник у Србији. Надам се да ћемо ускоро моћи да објавимо додатно ширење инвестиција у оквиру њихове компаније Тигар тајерс”, рекла је премијерка.

Указала је да су највећи потенцијали за даљу сарадњу Србије и Француске инвестиције у области животне средине, изградња постројења за пречишћавање отпадних вода, ширење канализационе мреже у Београду, ту је и област енергетике, односно зелена транзиција, као и инфраструктура, посебно путна и железничка.

Поред београдског метроа, планирана је и изградња железничког коридора, рекла је Брнабићева, наводећи да се то ради уз подршку Европске уније, односно Европске инвестиционе банке.

Потпредседник Сената Рожер Каручи позвао је француска предузећа да улажу у Србију како би се, каже, повећала спољнотрговинска размена у корист обе земље.

Приметио је да има простора за јачање економске сарадње и да Француска тренутно не заузима велики инвестициони простор у Србији као Немачка и Аустрија упркос клими која је, како истиче, веома повољна за инвестиције.

“Радићемо на новим партнерствима и везама, а ви имате кључ за успех. Надам се да ћемо повећати нашу сарадњу”, поручио је француским предузећима потпредседник Сената.

Подршка Француске Србији на путу ка ЕУ
Председница групе пријатељства у француском Сенату, Марта де Сидрак, рекла је на радном доручку који је посвећен Србији да јој је велика част због тога што је премијерка специјално дошла из Београда на састанак са привредницима из Француске.

“Иницијатива о састанку са привредницима је зачета 2019. године, а поново сам вас позвала да дођете прошле године, када је наша посланичка група посетила Београд и ви сте одмах прихватили. Овај састанак је доказ интересовања наших компанија за вашу земљу”, рекла је Де Сидракова.

Она је поновила подршку Француске Србији на путу ка Европској унији и поручила да Србија може да рачуна на подршку Сената.

“Драго ми је што је Француска дефинисала Западни Балкан као један од приоритета током предсевања Европској унији”, рекла је де Сидракова.

Истакла је да велики потенцијали у сарадњи постоје у области заштите животне средине, енергетике, наводећи да јој је веома драго због тога што је Влада Србија дефинисала екологију као приоритет.

“Ваши приоритети се уклапају у процес приближавања Европској унији”, рекла је Де Сидракова.

Закључила је да су економски разговори у Паризу веома важни с њихове тачке гледишта, али и са аспекта европске перспективе Србије.

Подели на: