Најновије вести

Брнабићева за РТС: Нисмо отклонили претњу по Вучићев живот

Премијерка Ана Брнабић каже за РТС да су у овом тренутку главни осумњичени за планирање атентата на председника Србије Александра Вучића ван домета наших безбедносних служби. Међу њима има двоје црногорских држављана, али и држављана земаља из и ван Европске уније, рекла је премијерка и истакла да око председника Вучића постоји неколико прстенова обезбеђења.

 

Ана Брнабић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да наше службе даноноћно раде на проналажењу оних који су планирали убиство председника Србије.

“Оно што је важно да нагласим за све наше грађане: у овом тренутку, сви они који се сумњиче и за које имамо доказе, ван домета су наших безбедносних служби. Дакле, не можемо да дођемо до њих”, рекла је Брнабићева.

Према њеним речима, у планирање убиства Александра Вучића укључено је двоје црногорских држављана, али и људи из других држава – и унутар и ван Европске уније.

“Апсолутно имам поверење у наше безбедносне службе, оне немају лак задатак, имају изузетно тежак задатак, раде све безедносне службе заједно – сви дају све од себе. Верујем да ћемо ово спречити. Да ли се у овом тренутку осећам сигурно и да не постоје проблеми – не, не осећам се. Имамо још много да радимо, нисмо отклонили безбедносну претњу по живот председника Александра Вучића. Верујем да хоћемо, али морамо да радимо даноноћно.”

Неколико прстенова обезбеђење око Вучића
Упитана да ли има поверење у оне који директно обезбеђују председника, премијерка је рекла да је његово обезбеђење максимално.

“Постоји неколико прстенова обезбеђења око председника Вучића. Немам информације које су се појавиле у медијима да ми имамо такве сумње… Верујем да би момци који су у непосредном обезбеђењу у сваком тренутку дали живот за њега, то су озбиљни људи, озбиљне патриоте, и они озбиљно, лично воле председника”, рекла је Брнабићева.

Истиче да је њима, поред председника и његове породице, најтеже.

“Мислим да ће дати све од себе и да ће, уколико буде потребно, жртвовати свој живот”, рекла је Брнабићева.

Поручила је и да је Србија захвална страним партнерима с којима сарађује и размењује информације. Поред осталих, Европолу, од којег је МУП 14. јануара добила информацију да је организована криминална група са циљем да изврши атентат на председника Србије, на чијем је челу вођа “кавачког клана” Радоје Звицер.

“Делимо информације и боримо се да председник Александар Вучић буде безбедан”, рекла је премијерка.

Има ли политичког налогодавца
Додала је да је опрез на границама максимално појачан, јер се верује да ће они који планирају напад на председника покушати из иностранства да уђу у нашу земљу.

“Они имају свакако своје јатаке у Републици Србији… Они су под директним надзором, али оно што јесте мени проблем – сви они који су главни а умешани у ово нису у домету наших безбедносних служби. Ја сам наравно најбезбеднија када јесу у домену наших служби, иако верујем у стране партнере”, рекла је премијерка.

Упитана да ли Радоје Звицер има политичког налогодавца, премијерка је одговорила:

“Апсолутно сам сигурна, не бих даље говорила о томе, али сам апсолутно сигурна. Не би могао да постане тако јак, да разграна своју мрежу на такав начин, не би могао да постане један од на светском нивоу најоглашенијих криминалаца да није имао и да нема такву подршку”, истакла је Брнабићева.

Додаје и да, након ових сазнања, председник није променио своје понашање, те је наставио са својим активностима.

“Ни за јоту није променио своје понашање. Наставља са својим састанцима, са својим активностима, са свим оним што је планирао. То је додатни притисак на безбедносне службе, али он има своју мисију, жели да ради свој посао у складу с оним што он мисли да су грађани Републике Србије заслужили, а то је не да чува свој живот већ да се у Србији живи боље и да завршимо све пројекте, као што смо планирали”, навела је председница Владе.

Никад ближи ЕУ, никад даљи од договора са Приштином
Премијерка је говорила и о европском путу Србије, потврдивши да је исправан утисак да Србија никада није била ближе Европској унији.

“Никада није био позитивнији став Европске уније према Србији и ономе што радимо у смислу реформи. Свакако на првом месту је то што смо ми у мандату ове владе ставили реформе у области правосуђа”, рекла је премијерка.

Истиче да је Србија много урадила, те да је на месечном нивоу слала извештаје Бриселу, делегацији ЕУ у Србији, свим државама чланицама, те имала честе састанке са амбасадорима тих држава.

“Никада Брисел није могао да каже да није урађено довољно, у свом извештају о напретку није могао да се позива на извештаје нажалост неких медија у Србији који су увек слали лажне информације, полуинформације или дезинформације о томе шта смо радили”, рекла је премијерка истичући да је тај последњи извештај био изузетно позитиван.

Поручује да је позитиван став ЕУ “закуцао” референдум, јер је Србија показала да ће, први пут, правосуђе бити независно.

Коментаришући то што смо никада даље од договора са Приштином, навела је да је то била тема у Бриселу.

“Највише смо причали о томе колико су Србима на КиМ ускраћена основна људска права, што је било најочигледније тог 16. јануара, када је њима практично било забрањено да учествују на референдуму и да гласају, што је страшна ствар и ужасан преседан, што не сме да се понови”, рекла је премијерка.

Да се то не би поновило и са изборима у априлу, премијерка је, каже, добила уверавања једино да ће ЕУ учинити све што може.

“То за мене није довољно, да се разумемо. То не сме да се допусти, не смеју да допусте да се Србима на КиМ одузму права, основна права, људска права да учествују на изборима које ће Република Србија расписати”, каже Брнабићева и истиче “лицемерје Аљбина Куртија” који је ишао у Албанију на гласање.

Истиче да наше евроинтеграције јесу везане за успех дијалога са Приштином, али да нас то не спречава да идемо даље и да отварамо кластере.

“Оно што сам ја говорила – не можете да везујете то уколико Приштина не жели дијалог, као што не жели… Они треба да натерају Приштину да седне за сто, да заиста жели дијалог и да пристане на компромис”, рекла је Брнабићева.

О Украјини и пандемији
Упитана о томе колико ситуација у Украјини утиче на Србију, премијерка је рекла да је однос Русије и Украјина тема број један у свету, те да би, уколико се ситуација додатно закомпликује, на нас то могло да утиче пре свега у области енергетске безбедности, цене енергената али и снабдевања храном.

Истиче да Србија ради на томе да има робне резерве – шта год и где год да се деси.

“Уколико дође до најгорег, а надам се да неће, видим да сви раде да дипломатија победи, да будемо безбедни”, рекла је Брнабићева.

Навела је и да води разговоре са инвеститорима, који би донели више милијарди евра у инвестицијама, а који не одустају од Србије.

Премијерка се дотакла и пандемије, истичући да су бројеви драматични, те да су експлодирали у целом свету. Међутим, осврнула се и на то да многе земље укидају мере.

“Ако ови симптоми остану овакви, верујем да ће то бити тренд, зато што се надам да ће, како кажу лекари, то постати сезонски грип”, каже премијерка.

Истиче да у овом тренутку треба да поштујемо све мере које су на снази.

“Оно што је важно – ми имамо апсолутно све лекове, све лекове који постоје, најмодерније, најиновативније, најскупље, Република Србија је набавила”, рекла је премијерка.

Захвалила је лекарима на свему што раде, али и поручила да је за децу важно да иду у школу, те да је најбоље да не прелазе потпуно на онлајн, већ да имају макар комбиновану наставу докле год је могуће.

Подели на: