Најновије вести

Брже и квалитетније анализе крви

Дом здравља у Грачаници добио савремени биохемијски анализатор

 

Лабараторија Дома здравља у Грачаници добила је од општине Грачаница, односно Одељења за здравство које при поменутој локалној самоуправи функционише, савремени биохемијски анализатор. Тако ће се здравственим радницима олакшати посао а пацијентима омогућити бржи приступ анализама крви. Вредну помоћ уручио је председник општине Грачаница Срђан Поповић заједно са директором општинског одељења здравства Александром Поповићем.
Захваливши се Одељењу за здравство општине Грачаница директорица Дома здравља др Мирјана Димитријевић рекла је да ће се са новим биохемијским анализатором побољшати квалитет и брзина анализа које се иначе раде у лабораторији ове здравствене установе.
-Овим смо попунили наше капацитете што се апаратуре тиче и поред савременог хематолошког анализатора сада имамо и нови биохемијски. Када будемо кренули са нормалним радом наши пацијенти ће за веома кратко време моћи да одраде све потребне анализе крви. У наредном периоду радићемо на обезбеђивању реагенаса за овај апарат, казала је др Димитријевић.
Председник општине Грачаница Срђан Поповић рекао је да је апарат набављен на захтев директорице Дома здравља.
– Наше одељење здравства брзо је реаговало и набавило један од најсавременијих апарата који ће бити од велике користи. Са њим за око сат времена могу да се обраде анализе за око 60 пацијената. Јако је битно да увек, а поготову сада у току пандемије, имамо савремену опрему и да наставимо да сарађујемо што је могуће боље са свим нашим здравственим институцијама. Пре годину дана исти овакав апарат поклонили смо и Дому здарвља у Доњој Гуштерици. Наш циљ је да што је боље опремимо наше здравствене установе, а на њима је да свој посао раде најбоље могуће као и до сада, нагласио је Поповић.
Др Синиша Рашић објаснио је које ће све анализе пацијенти моћи да раде уз помоћ новог апарата: седиментација, ЦРП, уреа и све остале анализе које се раде за функцију јетре, бубрега. Дакле све оно што се радило на старим апаратима, радиће се на овом новом само што ће те анализе бити квалитетније и брже ће се обрађивати.
Он је поновио да је потреба Дома здравља за овим апаратом била велика и да је његов значај у даљем раду немерљив.  М.Ч.

Подели на: