Најновије вести

Бујар Османи: Северна Македонија подржава затварање отворених питања у региону

Министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи изјавио је у Приштини да ће његова земља “бити уз Косово на европском путу”, изражавајући подршку чланству приштинских институција у НАТО-у и ЕУ.

 

 

Током посете Приштини Бујар Османи се супротставио идејама за прекрајање граница, истичући “да су Охридски споразум, независност Косова и евроатлантска перспектива региона показали успешне моделе”.

Косовска председница Вјоса Османи је током разговора са Бујаром Османијем поновила да такве сценарије треба спречити заједнички.

“Не прихватамо идеје које утичу на наше границе и чине Косово нефункционалним”, рекла је Османијева.

Из њеног кабинета је саопштено да су разговарали између осталог, и о епидемијској ситуацији, као и настојању да се са међународним партнерима обезбеде вакцине против ковида 19.

Косовска министарка спољних послова Доника Гервала рекла је да су Приштина и Скопље потписали око 30 споразума у многим областима, али да постоји потреба за бољом координацијом између две владе како би се олакшао промет робе.

Османи је рекао да су у Скопљу спремни да Приштини ставе на располагање знање и искуства за чланство у Европској унији.

“Северна Македонија као чланица НАТО-а у потпуности подржава евроатлантску перспективу Косова, изразио сам задовољство што од ове године припадници Војске Северне Македоније овде могу бити део КФОР-а. Наша амбиција је пуна интеграција шест земаља западног Балкана у ЕУ и као земља која преговара са ЕУ и уз дугогодишње искуство у том погледу спремни смо да ставимо на располагање Косову сва своја досадашња знања и искуства”, рекао је Османи.

Додао је да Северна Македонија подржава напоре на затварању отворених питања у региону, дијалог са Београдом и пут ЕУ свих земаља западног Балкана.

“Република Северна Македонија подржава напоре на затварању отворених питања у региону. Подржава дијалог између Косова и Србије и оцењује да би коначни циљ дијалога требало да буде узајамно признавање и европско путовање читавог региона”, рекао је Османи.

Током посете Приштини, Османи се састао и са премијером Аљбином Куртијем.

Подели на: