Најновије вести

Бујични потоци у општинама Зубин Поток и Звечан

Киша која данима пада, а посебно од ноћас несмањеним интензитетом, довела је до изливања река и стварања бујичних потока у опстинама Зубин поток и Звечан.

 

 

Најтежа ситуација је у Дољанима, Житковцу, Жеровници, Грабовцу и Кориљу.

Општинске службе су на терену и уз помоћ локалног становништва чине све да се ситуација одржи под контролом.

Још увек се не зна колика је штета причињена домаћинствима. Сви се надају да ће падавине престати, да ће се кренути са санацијом. Прогноза метеоролога не иде у прилог. Најављују се даље падавине и то посебно на северу Косова и Метохије.

Маринку Анђелковићу из насеља Сендо, општина Звечан, поплављена кућа и радионица.

“Овде сам од 2012. године, живим на самом речном кориту. Одржавао сам свој део и ево нисам успео да се одбраним”, каже за ТВ Мост Анђелковић.

Истиче да је апеловао на надлежне у општини и народ, да сваки домаћин, свака кућа одржава свој део да се не баца смеће.

“Највећи проблем су нам ниски мостови. На тим мостићима дижу се стабла, ту се заглаве дрва и то је највећи проблем, деси се да вода изађе на све стране. Овде ми је радионица, кућа, дом. Све је уништено, оволико година. Десет година сам привредник, нисам успео да се одбраним ни уз општину, ни сам”, рекао је Анђелковић.

Сва подручја у општини Звечан су угрожена, екипе су на терену

Стање на терену данас је јако тешко, у последњих 20-30 година није забележена оваква ситуација. Нисмо успели да од претходне штете санирамо настале штете у појединим деловима општине, а сада смо у катастрофалној ситуацији. Из околних брдских предела, сви водотокови су се слили, количине падавина су велике. Немамо могућност да меримо колике су количине по квадратном метру, али у нашем обиласку у временском распону од 2 сата, ниво водотокова је порастао за метар, рекла је за ТВ Мост Надица Христов, руководилац Одељења за урбанизам у општини Звечан.

Сва подручја у општини Звечан су угрожена, јутрос су били најугроженији предели и домаћинства поред корита Кориљске реке и Козареваче, сада су већ угрожени предели око Бањске реке и страхује се од повећања нивоа у свим водотоковима.

“Не знам каква ће бити ситуација у наредном периоду, не знамо каква ће ситуација бити са Ибром, али ако киша не стане биће лошије стање”, истиче Надица Христов.

“Оно што ми као локална самоуправа можемо да урадимо јесте да ангажујемо сва расположива средства, укључена је ватрогасна јединица, јединица цивилне заштите, Јавно комунално предузеће са механизацијом, а у сусрет нам излазе предузећа која раде на одржавању магистралних и регионалних путева и приватна предузећа која имају тешке машине. Сви смо на терену, покушавамо да приступимо тамо где је могуће, осим штете у домаћинствима имамо штете и на инфраструктури”, наводи она.

Подели на: