Најновије вести

Бурно на почетку састанка у Бриселу – Курти оптужио Србију за три геноцида, Вучић оштро одговорио

У Бриселу је одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине на највишем политичком нивоу, а сам почетак био је буран. Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти оптужио је Србију за три геноцида, на шта је председник Србије Александар Вучић оштро одговорио.

 

 

Курти је оптужио Србију да је починила три геноцида – први је, како је рекао, био 1878. године, а последњи 1999. Председник Србије Александар Вучић оштро је одговорио на те оптужбе.

Састанак Вучића и Куртија, под посредством ЕУ, требало је да траје око два сата, али је завршен раније, око 16.20.

У току је обраћање председника Србије медијима у Бриселу.

Како сазнајемо, Вучић је на састанку представио списак од 80 етнички и верски мотивисаних напада на Србе од почетка године. Такође и фотографије и детаљан опис свега што се десило од почетка године.

Председник је требало да тражи и да се заштити Драгица Гашић, српска повратница у Ђаковицу, која је од повратка у то место изложена константним нападима.

Тема састанка биле су и формирање ЗСО, као и нестала лица.

У Бриселу напомињу да се ће се ова рунда разговора Вучића и Куртија фокусирати на “напредак учињен до сада” и “договор о следећим корацима у дијалогу”.

Претходно се председник Вучић одвојено састао са Борељом и са Лајчком.

Уочи почетка састанка, Борељ је новинарима рекао да очекује да ће данашњи састанак, у оквиру нове рунде дијалога између Београда и Приштине, бити продуктиван.

Рекао је да је добро да је поново одржан састанак пре летње паузе, јер је очување редовних контаката између Београда и Приштине од кључног значаја за међусобну нормализацију односа.

“Наставићемо данас преговоре о оствареним помацима и наредним корацима, а очекујем од обе стране да приступе састанку на конструктиван и прагматичан начин”, изјавио је Борељ.

Како је нагласио, две стране морају коначно да затворе поглавље болне прошлости и да спроведу свеобухватан споразум о нормализацији односа, као и да заједно раде на европској будућности за њихове грађане, која је, напомиње, важнија од прошлости.

“Морамо да гледамо напред, а то је европска перспектива”, поручио је Борељ.

За амбиције Београда и Приштине је, како наглашава, важно да напредују на плану европске агенде, али и због стабилности и економског напретка целог региона Западног Балкана.

“Надам се да ће састанак бити продуктиван и да ћемо моћи предузети неке кораке напред у овом дијалогу на крају састанка”, рекао је Борељ, додајући да би састанак требало да траје неколико сати, зависно од расположења учесника.

Навео је и да је ово други састанак између Београда и Приштине од избора Аљбина Куртија за косовског премијера, као и да први састанак није био нарочито продуктиван.

Председник Србије истакао је раније данас на путу за Брисел да су разговори са албанским представницима важни, јер се тиме чувају мир и стабилност.

“Никада није посебно пријатно ни путовање, ни боравак у Бриселу када водите разговоре са албанским представницима. Међутим, за Србију је то важно јер тиме помажемо нашем народу на КиМ, чувамо мир и стабилност који су од пресудног значаја за економски напредак целе Србије”, написао је Александар Вучић на Инстаграму.

Подели на: