Најновије вести

Чадеж: Обнова лета Београд – Приштина велики корак за привреднике

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж оценио је данас у Бриселу да је договор о успостављању директног лета између Београда и Приштине велики корак, пре свега, ка већој размени, односно слободном протоку људи, а посебно привредника за које је важно да међусобно комуницирају и склапају послове.

 

Договор су иначе данас снажно поздравиле и Привредна комора Србије и Привредна комора Косова, заједничким саопштењем, које су потписали председници комора Марко Чадеж и Берат Рукићи, позивајући „органе власти да се, без одлагања, договоре о неопходним техничким појединостима за обнављање летова“.

Пословна заједница, истакао је Чадеж, захвална је политичким доносиоцима одлука, политичким лидерима у Београду и Приштини, а посебно господину Гренелу који је водио процес како би после 21 годину поново дошли до обнављања директног лета између Београда и Приштине.

„Надамо се да ће ово отворити дијалог и о неким другим питањима која су још отворена, рецимо питању такси, а која данас коче нормализацију односа Београда и Приштине и пресудна су за наш регион“, рекао је Чадеж.

Председник Привредне коморе Србије подсетио је да су пословне заједнице још пре пет година, када су Привредна комора Србије и Привредна комора Косова почеле добру сарадњу, препоручиле обнављање овог лета.

Можда то људима, по речима Чадежа, не делује као нешто што утиче на свакодневни живот грађана, али то је, каже, важно јер онима који се баве бизнисом омогућава да склапају нове пословне договоре, што ће свима донети бољитак.

„Поновно успостављање авио линије између Београда и Приштине, после две деценије, омогућиће боље повезивање наших грађана, створити услове за успешније контакте пословних заједница Србије, Косова и региона Западног Балкана и допринети процесу нормализације односа Београда и Приштине“, нагласили су и Чадеж и Рукићи у заједничком саопштењу.

У саопштењу се напомиње да је управо процес успостављања дијалога и сарадње две коморе, почет под окриљем Еврокоморе, 2013. године, вођен са циљем приближавања пословних заједница, уклањања баријера, унапређења укупне пословне климе у Србији, на Косову и у региону у целини, као допринос јачању поверењу и нормализацији односа двеју страна.

Један од приоритета међукоморског дијалога, поред успостављања поштанских и железничких услуга, био је и обнављање директних летова између Београда и Приштине, као додатног средства које ће допринети уклањању баријера за слободу кретања, каже се у саопштењу две коморе.

Председник Привредне коморе Србије, који води Одбор за дигитализацију, а убудуће Мрежу дигиталних сервиса Еврокоморе, данас поподне, Председништву највеће европске пословне асоцијације која окупља више од 20 милиона компанија, предочиће предности регионалних економских интеграција на Западном Балкану и затражити подршку европске привреде иницијативи „Мини Шенген“

Циљ иницијативе „Мини Шенген“, који су покренули председник Вучић и премијери Заев и Рама, објаснио је Чадеж, јесте да убрза све постојеће регионалне иницијативе, како би што пре дале сасвим конкретне резултате и за грађане и за привреду и како би се обезбедили механизми за бржу имплементацију постигнутих споразума.

„Годинама разговарамо о гужвама на граничним прелазима, а сада, као резултат те иницијативе, између Албаније и Македоније, Македоније и Србије и Србије и Мађарске, имамо граничне прелазе отворене 24 сата, седам дана у недељи, са свим службама неопходним да обезбеде слободан, убрзани проток робе и несметан извоз и увоз нашим привредницима. Најједноставније, имамо конкретан резултат – да камиони са робом мање чекају”, објаснио је Чадеж.

Очекујемо, нагласио је, да ускоро буде потписан Споразум о слободном протоку људи, значајан и за привреду и за грађане, који ће омогућити да једни друге третирамо другачије него до сада, да неко ко долази из Албаније или Македоније у Србију, и обрнуто, може без проблема да уђе са личном картом – да се региструје, нађе посао и остане да ту да ради и живи.

Подели на: