Најновије вести

Цакај: Косово не добија пажњу као 2000. године, треба да верује и да буде уз САД и ЕУ

Вршилац дужности министра спољних послова Албаније Гент Цакај изјавио је вечерас да је Косово изгубило доста времена и да су односи са Сједињеним Америчким Државама и Европском унијом неминовни.

 

Цакај је у емисији “Рубикон” на телевизији Кљан Косова говорио, између осталог, о састанку са специјалним изаслаником САД за дијалог између Косова и Србије Ричардом Гренелом, истакавши да је сигурно да нема скривеног споразума или размене територија са Србијом.

“Ми се не можемо понашати у 2020. години као да имамо пажњу коју смо имали 2000. године и морамо веровати у чињеницу да ЕУ и САД, преко својих изасланика, Мирослава Лајчака и Ричарда Гренела, отворено и јасно дају до знања да нема тајног споразума или размене територија”, истакао је Цакај.

Према његовим речима, САД су јасно ставиле до знања узајамно признање, уз оцену да ако они могу рец́и да могу и без њих, то није у реду, јер они морају бити уз њих.

“Не желим да подсец́ам Косово, нити играм улогу косовског саветника, али овај процес није ствар појединаца и наставиц́е се”, нагласио је Цакај.

Како је навео, Косово је изгубило време и да су односи са САД и ЕУ су неминовни.

“Нешто је сасвим јасно, барем за Албанију, да је однос са САД и ЕУ је неминован. Косово је изгубило доста времена, ово треба да признамо сви, признају и они у влади, и поред геостратешких кретања – односи са САД и ЕУ морају бити на завидном нивоу”, указао је Цакај.

Цакај: Оптужница против Тачија и Весељија није ствар поједница

Вршилац дужности министра спољних послова Албаније је истакао да се на Косову оптужница против председника Косова Хашима Тачија и лидера Демократске партије Косова Кадрија Весељија покушава посматрати као ствар појединаца.

“То је софистициран приступ одређеним политичким обрачунима, јер се њиховим одласком са политичке сцене види прилика за проширење њиховог обима деловања. Оптужница против Тачија није лична – против појединца, јер говоримо о једном од лидера ОВК “, истакао је Цакај у емисији “Рубикон” на телевизији Кљан Косова.

Према његовим реима, неки улажу напоре да све ово представе као одговорност појединаца.

“Ако се потврди да су челници ОВК починили ратне злочине, нико не може рец́и да је то ствар појединаца, јер ц́е рат ОВК и целокупна историја о изградњи државе на Косову бити нарушена”, оценио је Цакај.

Цакај: Самоопредељење у агенди имало продубљивање јаза између Косова и Албаније

Цакај је рекао, говорец́и о оптужбама на његов рачун због наводне посвец́ености подели Косова, да на Косову постоји превелика доза завере.

Вршилац дужности минситра спољних послова Албаније је у емисији “Рубикон” на телевизији Кјан Косова алудирао на Покрет Самоопредјељење да је имао у агенди продубљивање јаза између Косова и Албаније.

“На конференцији за штампу, премијер Албаније Еди Рама цитирао је Фишту да су ‘Албанци по вољи непријатеља’. Уместо координације између Косова и Албаније, постојао је програм за продубљивање јаза. Неко је то урадио у име патриотизма. Јасно је ко је то направио, које су адресе и ко говори то, која странка на Косову, а неки од њихових колега у Албанији су машинерија пропаганде, клевете и дезинформација”, истакао је Цакај.

Навео је и да Албанија није део преговарачког тима Косова у дијалогу са Србијом и да не може да направи споразум или дефинише територије,

“Нисмо у могуц́ности да споразум ратификујемо. Како Албанија може кројити мапе у име Косова за оне који радвајају нацију позивајуц́и на национално јединство”, поручио је Цакај.

Подели на: