Најновије вести

“Ценим притисак САД на Приштину, али чини ми се да би могао да буде већи”

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да цени притисак који се из САД врше на Приштину да се укину таксе и да очекује да ће то дати резултате.

 

Изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел рекао је да таксе на српску робу треба укинути и да се противи мерама реципроцитета које је најавио косовски премијер Аљбин Курти.

“Ипак, нисам увек био оптимиста, јер ми се чини да би тај притисак могао да буде већи”, рекао је Стефановић новинарима после уручења донације Немачке, 27 возила и опреме, МУП-у Србије.

Министар каже да је питање такса чисто питање међународног права, пошто је и Приштина потписала ЦЕФТА споразум, у складу са Резолуцијом 1244.

Стефановић истиче да приштинске институције крше, пре свега ЦЕФТА споразум и да, нажалост, нема довољно санкција за то.

“Нема довољно оштре поруке пре свега из ЕУ, јер када нешто потпишете, када на нешто пристанете, не можете то унилатерално да кршите, или треба просто да иступите и кажете да нисте на европском путу. Онда постоје другачија правила игре”, истакао је Стефановић.

Додао је да цени притисак који се врши на Приштину и да се нада да ће дати резултате.

Стефановић истиче да се Бриселски споразум не поштује већ седам година и да ниједна мера није права, ако иза ње нема санкције већ само упозорење.

Како је рекао, велике и моћне државе могу и те како да утичу на Приштину.

“Очекујем да ће се међународно право поштовати и да ће то бити кључни аргумент који ће победити, јер таксе су пре свега непоштовање међународног права. Очекујем да ће свет то увидети, пре свега ЕУ, која је била гарант тога”, закључио је Стефановић.

Подели на: