Најновије вести

Централна банка у Приштини: Прелазна фаза уредбе о забрани динара не може да траје дуже од три месеца

Централна банка у Приштини саопштила је да прелазна фаза примене њене уредбе којом се забрањује коришћење динара не може трајати дуже од три месеца.

 

 

Уредба, која предвиђа да је евро једина валута која за готовинска плаћања на КиМ ступила је на снагу 1. фебруара, упркос снажном међународном притиску да се одложи њена примена.

У саопштењу за јавност приштинска централна банка је објавила да је израдила нови план за олакшавање примене ефеката уредбе на готовинске операције у одређеним заједницама.

Планом је предвиђена и “привремена суспензија таксе која се примењује за отварање филијала/канцеларија, како би се подстакле лиценциране небанкарске финансијске институције (са нагласком на размени) да отворе канцеларије у косовским општинама са српском већином, посебно у четири северне општине”.

Приштинска банка је саопштила да о плану обавештава јавност са “додатним радњама за које се очекује да ће бити спроведене у најкраћем могућем року, али не дужем од три месеца, у сарадњи са банкама и другим финансијским институцијама”.

“Ове радње се предузимају поред конструктивног ангажовања, на омогућавању што ефикаснијег механизма трансфера средстава из Србије на Косово, преко банковних рачуна и већ познатих модела, представљених у писму предлога ЦБК-а, са спремношћу да се испита свака опција”, наводи се у саопштењу.

 

Подели на: