Централноафричка Република послала ноту – не признаје Косово

Министар спољних послова Ивица Дачић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а саопштио да је синоћ добио дипломатску ноту из Централноафричке Републике у којој се наводи да та земља не признаје независно Косово. Постоји још једна земља која је донела такву одлуку, али месец два нећу да објављујем, да не бих иритирао представнике међународне заједнице, рекао је Дачић.

 

Ивица Дачић је рекао да се Централноафричка Република налази на списку земаља који има Приштина, а које су наводно признале Косово.

“Обавештавам јавност да је Централноафричка Република 14. земља која је прецизирала свој став да не признаје Косово јер је она на списку земаља који води Приштина, а у којем се наводи да их је признала”, рекао је Дачић.

Навео је да је он у Централноафричкој Републици био прошле године и да је тада председник те земље изразио чуђење поводом наводног признања.

“Добили смо званичну ноту са потписом министарке која каже да су они после мог захтева направили истрагу да ли постоји или не постоји та одлука. Не постоји, никакво писмо којим је Централноафричка Република заузела став”, рекао је Дачић.

Наводи се и да они не могу да заступају позицију која је различита од међународног права и да се залажу за дијалог и подржавају суверенитет Србије и владавину права.

Ово је 14. земља која је повукла свој став о признавању Косова, односно прецизирала га, рекао је Дачић.

То су до сада учинили и Република Палау, Мадагаскар, Соломонска острва, Лесото, Суринам, Гранада, Унија Комора, Бурунди, Комонвелт Доминика, Сао Томе и Принципе, Либерија, Гвинеја Бисао, Папуа Нова Гвинеја.

Дачић је рекао да постоји још једна земља која је донела такву одлуку, али да месец-два неће да објављује која да “не би иритирао представнике међународне заједнице”.

Шеф српске дипломатије је рекао да мање од 100 држава признаје Косово, а да је њему циљ да тај број падне на 96, што је половина чланица УН.

“Када тај број буде пао на 96 и мање, могу да сматрам да сам завршио оно што сам обећао”, рекао је Дачић.

Централноафричка Република је 1960. године стекла независност од Француске. Заузима површину од 622.984 километара квадратних и у њој живи око 4,6 милиона становника.

Главни град је Банги, а већина становника су хришћани. Централноафричка република има полупредседнички парламентарни систем.

“Они кажу све је готово, а ми њима показујемо да није”

Ивица Дачић је подсетио да су 2015. године, када се гласало за пријем Косова у Унеско, 92 или 93 земље гласале за пријем Косова. Прошле године, број држава које су гласале за пријем Косова у Интерпол пао је на 73.

Указује да нас ново гласање у Интерполу очекује у Чилеу, у октобру.

“Оно што је сигурно је да не могу да постану чланица ниједне међународне организације у којој се гласа као у УН”, рекао је Дачић.

Они кажу све је готово, а ми њима показујемо да није готово и да морају да преговарају са Србијом, истако је шеф српске дипломатије.

Рекао је и да Приштина за то време лобира кој исламских земаља, и да Србија неће бити пасивна и пустити “да ствари иду својим током”.

“Ми имамо свој став, не признајемо Косово и позивамо пријатеље да не признају Косово”, навео је шеф српске дипломатије.

Подели на: