субота, 18. септембра 2021. | 21:09

Чепурин: Велики планови за руско-српске односе

Имамо велике планове за будућност руско-српских односа и можемо да очекујемо велики напредак у будућности, изјавио је амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин и поручио да, без обзира на изазове, постоје велике шансе да Русија оснажи своје економско присуство у Србији.

 

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин је на пословном форуму у организацији Сбербанке рекао да Русија има могућност да шири свој економски утицај.

“Томе тежимо и морамо да брзо постигнемо циљеве. Имамо политичку стабилност, ту су и други услови који нас инспиришу да решимо све међународне изазове, да растемо у наредних неколико година, што ће се одразити и на наше односе са Србијом”, навео је Чепурин.

Навео је да је Русија званично трећи највећи трговински партнер Србије, али и да је, када се цифре, како каже, погледају из другачијег угла, Русија заправо на другом месту и близу је Немачке.

“Наш промет се прошле године повећао за 20 одсто и тај тренд је настављен у првом кварталу ове године. Када се буде урадио гасовод кроз Србију, модернизација Банатског двора и с обзиром на руске компаније које разматрају пословање у Србији, попут ‘Роскосмоса’, који ће такође доћи у Србију, видећемо ширење могућности за раст и сарадњу са банкарским сектором, посебно Сбербанком”, рекао је Чепурин.

Оценио је да би Сбербанка требало да послује у Србији, јер је Србија, како каже, тржиште које обећава и показује позитивну динамику и трендове за “плодоносну” руско-српску сарадњу.

Навео је да поједине руске компаније већ послују у Србији, попут “Јандекса”, који је присутран са такси услугама, те да су грађани задовољни услугама ове компаније.

Додао је да и руски технолошки гигант “Касперски” разматра ширење у Србију.

Подели на: