Најновије вести

Ћеранић: Рок за пријаву послодаваца за програм “Моја прва плата” до 20. септембра

Једна од активности Националне службе за запошљавање филијале у Косовској Митровици као и осталих филијала на територији наше земље је програм „Моја прва плата“, што представља добар и битан моменат за послодавце али и за све оне који траже посао, рекла је за програм Радио Косовске Митровице Верица Ћеранић директорка Националне службе за запошљавање филијала Косовска Митровица.

 

„Ово је тренутак када послодавци имају шансу да пронађу и запосле младе људе, јер приоритет имају незапослена лица која се налазе на нашој евиденцији и имају до 30 годна старости“ рекла је Ћеранић.

Приоритет имају послодавци који припадају приватном сектору.

„Ово је јавни позив који је Национална служба за запошљавање расписала 20.08.2021. године који за послодавце траје до 20. септембра. Послодавци који припадају и приватном и јавном сектору, могу да се пријаве на порталу „Моја прва плата“, где могу да пријаве позиције којима располажу и имају потврде потребе за запошљавањем младих људи“ додаје Ћеранић.

На простору Косова и Метохије тренуто је отворена 431 позиција за 888 лица.

„Јавни позив још увек траје, тако да имамо још дана где очекујемо да ће послодавци отварати своје позиције, како у приватном тако и јавном сектору“ наводи Ћеранић.

Директорка НСЗ филијала Косовска Митровица истиче да програм оваквог типа представља јавни позив за оспособљавање младих људи на конкретним пословима.

„То значи да лица могу да раде и на неким другим пословима, што представља могућност да они дођу до неких нових сазнања и вештина. То је њихов први корак ка раду“ рекла је она.

Према њеним речима, оно што је најбитније и што највише интересује млада лица је новчана надокнада, која за средњошколце износи 22.000 динара, а за високошколце 26.000 динара.

„Ово је програм који траје девет месеци без оснивања радног односа, што наравно не значи да ће након завршетка овог програма лице показати своје способности и остати код истог или неког другог послодавца. Самим радом они добијају шансу да постану конкуренти на тржишту рада, како би након тока и код неког другог послодавца лакше нашли запослење. Програм даје могућност за даљи рад и отварање других врата код послодаваца“ истиче Ћеранић.

Додатне информације о условима конкурисања, року, начину и поступку пријаве на порталу е-Управе као и остала упутства могу се наћи на сајту НСЗ и порталу „Моја прва плата“.

Подели на: