уторак, 30. маја 2023. | 00:41
Најновије вести

Честитке поводом Ускрса

Поводом предстојећег празника Ускрса грађанима Србије, као и Српској православној цркви, бројни званичници упутили су честитике са жељом да празник проведу у миру, радости и благостању.

 

Mинистар одбране Александар Вулин упутио је честитку патријарху српском Иринеју, свештенству и грађанима поводом Ускрса уз жеље да празник проведу са својим најближима у здрављу и благостању.

“Свим припадницима Министарства одбране и Војске Србије православне вероисповести срдачно честитам празник Васкрсења Господа Исуса Христа. Нека нас светлост Христовог васкрсења обасја и улије храброст у наша срца да и даље самопрегорно и пожртвовано извршавамо задатке у одбрани наше вољене отаџбине Србије”, навео је Вулин.

Честитку је упутио и председник Покрајинске владе Игор Мировић.

“Свим верницима Српске православне цркве који Васкрс славе по јулијанском календару, честитам празник Христовог васкрсења уз жељу да овај највећи хришћански празник проведу у миру, слози и љубави са својом породицом и најближима”, навео је Мировић у честитки.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор честитао је Ускрс свим грађанима и свештенству који овај велики хришћански празник прослављају по Јулијанском календару.

“Радосни дани највећег хришћанског празника су време да са својим најближима прославимо љубав и веру, да своја срца испунимо радошћу и надом. Желим да мир, здравље и радост испуне ваше домове, а топлина и љубав ваша срца. Срећан Ускрс, Христос васкрсе!”, написао је Пастор у честитки.

Честитку је упутила и министарка правде Нела Кубуровић.

“Нека нас Васкрсење Христово, тај величанствени догађај, који је открио Вечиту радост свим нараштајима за сва времена надахне и оснажи у нама непролазне вредности Христове науке: мира, праштања и љубави, како бисмо сложно радили за добробит нашег народа и Државе Србије”, истакла је Кубуровићева у честитки.

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић упутио је поводом Васкрса честитку патријарху Српске православне цркве Иринеју, свештенству, монаштву и верницима.

“У име града Београда и своје лично име, срдачно вам честитам највећи хришћански празник Васкрсења Христовог. Празник над празницима нас подсећа на непролазне вредности православне вере – љубав, толеранцију, праштање. Желим вам да предстојеће празничне дане прославите са најдражима у здрављу, миру и радости. Христос васкрсе”, поручио је градоначелник Београда.

Православни хришћани у недељу, 28. априла, обележавају Васкрсење Исуса Христа, празник који симболизује победу живота над смрћу. Припреме за Васкрс традиционално почињу на Велики четвртак, а настављају се Великим петком у знак сећања на дан када је Исус Христос разапет на крсту на Голготи. Верници углавном на Велики петак фарбају јаја, најчешће црвеном бојом, која симболизује Исусову крв.

Подели на: