Најновије вести

Четири године од убиства Оливера Ивановића

Навршава се четири године од убиства лидера Грађанске иницијативе “Слобода, демократија, правда” Оливера Ивановића. Још није утврђено ко су налогодавци и починиоци овог злочина.

 

 

Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. године са шест хитаца у леђа, испред просторија његове странке у Северној Митровици.

Довезен је у болницу у бесвесном стању. Лекари су покушали да га реанимирају, али је Ивановић подлегао повредама. Обдукциони налаз је тада показао да је убијен са шест метака.

Убице и налогодавци тог атентата још нису познати, а из Београда је више пута саопштено да Приштина није желела да одговара на упите наших државних органа у вези са истрагом и доказима.

Судски процес пред основним судом у Приштини и даље је у току.

Годишњица убиства Оливера Ивановића биће обележена поменима и одавањем поште у Београду и Косовској Митровици, на месту где је Ивановић убијен.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је у Храму Светог Саве на опелу и помену у знак сећања на Оливера Ивановића запалио свећу.

Председник Србије Александар Вучић запалио је свећу у храму Светог Саве у знак сећања на Ивановић, истакнутог српског политичара са Косова и Метохије.

Оптужбе за ратни злочин

Ивановић је од јануара 2014. године заједно са још четворицом Срба био притворен у затвору у Косовској Митровици, где су га теретили за ратни злочин над цивилним становништвом на Косову и Метохији 1999. и 2000. године.

Еулекс је оптужницу подигао у новембру 2014. године, а суђење је почело 18. децембра те године.

Ивановић је у августу 2015. године започео штрајк глађу због одбијања да га пусте да се брани са слободе, а затим је, због нарушеног здравља, пребачен у болницу у Косовској Митровици.

На девет година затвора је осуђен 21. јануара 2016. године, а та је пресуда затим укинута, да би августа 2017. године кренуло поновљено суђење у том поступку.

Ивановићу је, иначе, у јулу 2017. године запаљен аутомобил у Косовској Митровици, а 2005. године под његов службени аутомобил је подметнута бомба.

 

Подели на: