Најновије вести

Четврт века од првих масовних отмица Срба од стране ОВК у Метохији

САОПШТЕЊЕ УДРУЖЕЊА ПОРОДИЦА КИДНАПОВАНИХ И НЕСТАЛИХ НА КИМ
КАНЦЕЛАРИЈА БЕОГРАД

 

Уз пијетет према невиним цивилима и свим жртвама албанског терора од стране ОВК, указано је на прве отмице и убиства у селима око Дечана у Метохији. – Милица Радуновић из Дашиновца кдо Дечана прва је пријављена жртва у Удружењу
У недељу 23. априла ове године навршава се четврт века од киднаповања Милице Радуновић из села Дашиновца код Дечана, прве евидентиране жртве отмице на Косову и Метохији пријављене у Удружењу породица киднапованих и несталих лица на КиМ. Овим поводом Удружење је издало саопштење у којем се каже:
Уз дужни пијетет према невиним цивилима и свим жртвама албанског терора од стране ОВК, овим саопштењем желимо да укажемо на прве отмице и убиства у селима око Дечана у Метохији.
Од 23. априла 1998. године убијено је и отето седморо Срба:
Милица Радуновић (1938) и њен супруг Милош (1938) Слободан Радошевић (1943) из Дашиновца, Вукосава Марковић (1937) њена сестра Даринка Ковач (1932), из Горњег Ратиша, убијене су и пронађене поред Радоњичког језера. Прегледом форензичара утврђено је да су прострелне ране ватреним оружјем, а на телу Вукосаве Марковић вишеструки преломи костију. Злочини су настављени у селу Горњи Ратиш. Отети су мучени и убијени Милован Влаховић (1935) и његова супруга Милка Влаховић (1933). Посмртни остаци Милована Влаховића пронађени су 12. септембра 1998. године.
Посмртни остаци Слободана Радошевића и Милоша Радуновића пронађени су септембра месеца 1998. године на путу ка Дашиновцу, а делови женског тела и спаљене одеће нису могли бити идентификовани.
Форензичари су потврдили да је најмање 39 земних остатака жртава, пронађених на ободу Радоњичког језера, шест жртава на пољопривредном добру Економија.
Мета напада су били избеглички центар Бабалоћ код Дечана, Дубрава, Рзнић, Горњи Ратиш, Дашиновац а све у циљу протеривања Срба и ствaрања етнички чистог простора Метохије, речено је у саопштењу удружења породица кид напованих и несталих лица на КиМ, канцеларија Београд, на челу са Верицом Томановић супругом киднапованог др Андрије Томановића.
С.Ђ.

Подели на: