Најновије вести

Цифакис и Бибер: Промена граница није решење косовског проблема

Професор Николаос Цифакис са Универзитета Пелопонез и професор Флоријан Бибер са Универзитета у Грацу оценили су да промена граница и замрзнути конфликт нису решење косовског проблема, као и да је излаз у јачању европске перспективе.

 

“Размена територија није решење, јер би проузроковала проблеме у земљама Западног Балкана”, изјавио је Николаос Цифакис пред почетак конференције “Глобални актери на Западном Балкану”.

Додао је да проблем можда не би настао у Северној Македонији, али да то не може да каже за БиХ.

Сматра да је решење косовског проблема је у споразуму који ће Србима гарантовати много више права и максималну заштиту њиховог идентитета, споменика и верских објеката, а Београду и Пришитни европску перспективу.

Према његовим речима, најлошије би било да Косово остане “сива зона”.

Професор Флоријан Бибер истиче да се у решавање проблема, поред ЕУ, морају укључити велике силе.

“Тешко је стићи до резултата само уз помоћ ЕУ. У процес морају бити укључене земље чланице ЕУ и САД неформално, јер би формално и друге земље тражиле место за столом, попут Русије”, изјавио је Бибер.

Изразио је и сумњу да ЕУ може да врати процес на свој пут.

“ЕУ је изгубила контролу над процесом. Потребан је нови приступ и нова идеја како водити дијалог до краја, јер садашњи приступ није успео”, рекао је Бибер.

Према његовим речима, састанци у Бриселу сваких пар месеци не воде резултату и да је потребна озбиљна конференција и јасна европска перспектива.

“Промена граница није реално, ни пожељно, не само за Косово, али ни замрзнути конфликт, јер ће подићи тензије, а свакодневно читамо о могућем рату, што је јако нездраво за друштво”, закључио је Бибер.

Грађани Србије прецењују улогу Русије, а БиХ Турске, иако је региону и ЕУ потребна реална и демистификована “сила”, речено је на дебати “Глобални актери на Западном Балкану”.

Цифакис је указао на седам митова о утицају трећих земаља на земље региона, а о њима је говорио кроз кратак преглед политике “Земље западног Балкана на геополитичкој шаховској табли”.

Прва два мита, како је рекао Цифакис, односе се на покушаје удаљавања региона од евроатлантских интеграција и предлоге трећих актера да се Западном Балкану пружи алтернатива евроинтеграцијама.

Неки од њих се тичу покушаја заустављања прикључења ЕУ, и тога да земље региона не могу саме да се одупру таквом негативном утицају.

Према његовим речима, важно је и јачање цивилног друштва и грађана, који би као “контролори” помагали рад на сузбијању негативних тенденција попут сукоба интереса и злоупотребе положаја.

Потребно је обезбедити независност медија како би се минимизирало пласирање бројних негативних и пристрасних ставова, рекао је Цифакис.

Подели на: