уторак, 21. фебруара 2023. | 06:04
Најновије вести

ЦИК-у наложено да не рачуна гласове из централне Србије

Изборни панел за жалбе и представке наложио је косовској Централној изборној комисији да поново преброји 1.472 бирачка места и да из коначних резултата косовских ванредних парламентарних избора избаци гласове који су стигли из Србије. ЦИК је прихватио одлуке Изборног панела за жалбе и представке.

 

Гласови из Србије избачени су на захтев коалиције НИСМА – Алијанса Ново Косово.

Незадовољне стране имају право да се, у року од 24 сата, жале Врховном суду који, потом, има 72 сата да донесе одлуку о жалбама.

Након тог процеса, незадовољни могу да се обрате косовском Уставном суду.

Изборни панел за жалбе и представке примио је 100 жалби, а највише – 42 жалбе, од Самосталне либералне странке Слободана Петровића.

НИСМА, по последњим резултатима, није прешла изборни праг од пет одсто гласова.

Косовска Централна изборна комисија прихватила је одлуке Изборног панела за жалбе и представке (ИПЖП) у вези са жалбама које су поднете тој институцији по коначним резултатима које је ЦИК објавио 7. новембра, преноси Коха.

Портпарол ЦИК-а Ваљмир Ељези рекао је да две одлуке имају везе са искључивањем из резултата дела гласачких листића и поновног бројања гласачких листића са 1.472 бирачка места.

“У тим одлукама постоји правни савет који омогућава жалбу на те одлуке Врховном суду. Стога је ЦИК дужан да поштује тај законски рок пре него што настави даље”, рекао је Ељези, преноси Косово онлине.

Подели на: