понедељак, 06. фебруара 2023. | 04:15
Најновије вести

Циљ је да живот Срба на КиМ не буде прожет патњом већ да буде оличење среће

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев посетио је Косовско Поморавље

 

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев  је боравио у Косовском Поморвљу, а у циљу упознавања са тренутним условима живота, потребама и проблемима српског живља у овом делу јужне српске покрајине, уз нагласак да ће Република Србија наставити да помаже свој народ на овим просторима у разним сегментима живота и рада.

Он је најпре обишао село Пасјане у коме живи око 1000 Срба. Овде је посетио вишечлану социјлно угрожену шесточлану породиц Јовице Серафимовића , која се након рата више пута нашла на мети албанских екстремиста из суседног села Влаштица и више пута била нападана.Како се чуло у разговору Козарева са члановима ове породице њој су пре неколико година украдене четири краве. Кућа у којој живе Серафимовићи је незавршена. Корзарев је у разговору са њима изразио спремнст да им се помогне у домену пољопривредне производње , као и око срећивања куће али и око тога да се размотре могућности да се неко од укућана запосли и тиме породици обезбеди сигурнија материјална егзистенција и останак и опстанак на простору Косова и Метохије.

У селу Коретишту у коме живи око 1000 Срба, помоћник директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев је заједно са преставницима Косовскопоморавског округа и привременог органа општине Гњилане, посетио такође социјално угружену породицу Милана Васића, која има неадевкатне животне услове по питању стамбеног простора. Договорено је да им се помогне око обезбеђивања материјала за сређивање куће као и помоћ око употпуњавања сточног фонда. У Коретишту Козарев обишао и приватно предузеће Срђана Ковачевића које се бави шпедицијом и транспортом и једно је од успешнијих приватних предузећа у српским срединама на Косову и Метохији. Ово предуезће упошљава 10 раднка.

Током свој данашње посете Косовском Поморављу Душан Козарев је боравио и у Музичккој школи „ Стеван Христић“ из Гњилана која је након рата 1999.године дислоциране у селу Станишору. Канцеларије за КиМ је овој образовној установи обезбедила модерну хармонику која ће се користити за потребе извођења наставе. Госта из Канцеларије за КиМ су у школи дочекали наставици и деца. Двојица таленотованих дечака Никола и Јован Стојковић , ученици ове школе су у знаку добродошлице госту одсвирали неколико музичких композиција на хармоници.

-Био је ово још један леп дан у ових неколико недеља интензивних посета нашем народу на простору Косовског Поморавља. Данас смо обишли људе којима треба помоћи. Ту је било и породица са малом децом који живе пре свега у лошим самбеним условима. Договорили смо се да изађемо у сурет свима онима којима је помоћ потребна, како смо то и уназад годинама чинили кроз обезбеђивање грађевинског материјала, изградњу кућа и на друге начине. Имали смо врло садржајне разговоре, који ће врло брзо резултирати ефектима у виду тога свега што су нам људи тражили и што ћемо им омогућити максималним напорима. Оно што је такође било добро како смо већ уобичајили последњих неколико недеља наших посета овим просторима то је да видимо и оне који нису социјално угрожени, већ се успешно баве одређеним делатностима. Има и таквих примера.Поносни смо и на чињеницу да смо имали прилику и да видимо људе који запошљавају раднике у својим приватним фирмама, што је јако добро. Свеукупно ово је једна садржајна и успешна и плододотворна посета –оценио је Козарев данашњи свој боравак у Косовском Поморављу.

-Сад је на нама свима, представницима српског народа, на овим просторима, на нама из Канцеларије за Косово и Метохију да радимо на ономе што су нас задужили и председник Републике Србије, Александар Вучић и директор наше канцеларије Марко Ђурић, на шта нас обавезује фунција коју обављамо за наш народ на овим просторима да се максимално ангажујемо, да сваки наредни дан буде бољи за нашу децу овде пре свега, јер на њима остаје будућност Србије на просторима КиМ- додао је Козарев. Он је подсетио на чињеницу да је у скорије време омогућено запошљавање 250 нових радника у здравствуна КиМ и да је ових дана одобрено запошљавање нових радника у предшколским установама у региону Косовског Поморавља.

Козарев је на крају своје данашње посете Косовском Поморављу нагласио да је циљ да живот Срба на КиМ не буде прожет патњом већ да буде оличење успеха и среће.

С.И.

Подели на: