Најновије вести

Циљ нам је да у 2020. помогнемо сваком човеку на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се у Београду са политичким представницима косовских Срба са којима је разговарао о изазовима у 2020. години.

 

Закључци састанка су да ће представници српских институција на Косову и Метохији допрети до сваког српског домаћинства коме је помоћ потребна и да неће дозволити ни да их Приштина застраши.

“Циљ нам је да у 2020. години стингемо до сваког српског домаћинства до кога нисмо стигли, кога смо заборавили и запоставили, да помогнемо сваком човеку. И Горанцима и Ромима и Бошњацима и Ашкалијама који се осећају као део Србије”, рекао је Ђурић новинарима у Палати Србија након састанка на коме је оцењено и да су оптужница и судски процес за убиство Оливера Ивановића “фарса, политички игроказ” којим желе да ослабе Србију и српске институције на КиМ.

Према речима Ђурића, већ од 2. јануара представници општина, институција, Канцеларије, обилазиће породице чије проблеме нису решавали, јер нико не добија плату да би седео и причао празне приче и мислио да је све урађено тиме што су изграђени путеви, вртићи…

Ђурић је рекао да поред реализованих пројеката, изграђених 1.700 кућа и станова, држава Србија, Канцеларија и представници институција морају да се побрину да реше животне проблеме грађана на КиМ.

“Имам још много оних којима је помоћ потребна и који ће у тешким условима дочекати празинке”, рекао је Ђурић.

Навео је да је важно да се запошљавају људи и да се српски представници изборе да се испуни квота од седам одсто за запошаљвање Срба у приштинском систему.

У наредном периоду све инситуције ће радити интензивно и на спровођењу плана “Србија 2025”, рекао је Ђурић и додао да је српски народ захвалан на солидарности и помоћи који Србија издваја за опстанак и останак.

“Српски представници посебно су захвални и срећни због додатних 150 милиона евра за опстанак и останак”, рекао је он и подсетио да је Канцеларија један од најефикаснијих државних органа када је реч о реализацији буџета, већој од 90 одсто.

“Разговарали смо и о свему што не ваља у функционисану институција, одговорности званичника и представника Србије у институцијама и закључили да морамо да интензивирамо рад са људима на терену”, рекао је Ђурић и додао да ће сви они који не покажу резултате, већ почетком фебруара бити смењени.

“Борба да права Срба не буду гажена”

Директор Канцеларија за КиМ је нагласио да је други закључак да Српска листа има пуну подршку за борбу у институцијама и да траже да права Срба не буду гажена.

“Онај ко мисли да их укључи мора да испуни све законске норме за учешће Срба у институцијама. Ако је прописано да седам одсто Срба мора да буде запослено у енергетском сектору, у водопривреди, агенцијама…тако мора да буде”, рекао је он.

“Нема учешћа Срба и Српске листе у иниституцијама ако има угњетавања, ако неко мисли да може да прогони представнике Срба, да Ивану Тодосијевићу стави лисице, да би Србима ставио фластер на уста, неће успети”, рекао је Ђурић и поручио “нити ћете њему ставити лисице, нити Србима фластер на уста”.

Упитан шта ће Србија урадити ако Косово као Црна Гора на пролеће донесе закон о верским заједницама, Ђурић је рекао да ће Београд учинити све, као и до сада, да заштити своје вековне светиње на КиМ.

Подсетио је на то шта је урађено када је Приштина желела да постане члан УНЕСКО-а, али и на то шта је спремна и шта је урадила у случају Ивана Тодосијевића који је због изјаве о Рачку осуђен на две године.

Подели на: