Најновије вести

Чижов: Предлог о разграничењу Косова могао би да успе

Амбасадор Русије у ЕУ Владимир Чижов каже да би предлог о разграничењу Косова могао би да успе, али то може да створи преседан за друге земље у региону у којима значајан део становништва чине Албанци.

 

У интервјуу за грчки лист Катимерини, Владимир Чижов је, говорећи о Преспанском споразуму Атине и Скопља, изјавио да је њиме нарушен Устав Македоније, референдум проглашен неважећим, председник га није потписао, а сада ЕУ тврди да то треба да буде пример за решавање сличних проблема.

“Прво на шта помислите је Косово. Косово је, успут, веома компликовано питање. Ако успеју да се договоре, предлог о разграничењу би могао да успе. Али то може створити преседан који би могао довести до проблема и у Северној Македонији, где значајан део становништва чине Албанци”, рекао је Чижов.

Он је додао да је видео неке мапе “Велике Албаније”, у коју је укључен и значајан комад Грчке.

На питање да ли су односи са Русијом извор трења између земаља ЕУ, рекао је да је упозоравао да би велико проширење ЕУ из 2004. године могло имати проблема.

“Те земље смо познавали боље него што су их знале западне чланице ЕУ. Значи, знали смо да је у неким од тих земаља идеја о придруживању и ЕУ и НАТО-у била у великој мери вођена жељом да се што више удаље од Русије”, рекао је Чижов и додао да се не могу бирати своје родитеље, ни комшије.

Говорећи о наводном мешању Русије у америчке председничке изборе 2016. године, као и предстојеће изборе за Европски парламент, Чижов је рекао да је “тешко коментарисати непостојеће ствари”, као и да Русија као држава никада не интервенише у унутрашње послове других земаља, па чак ни Венецуеле.

Одговарајући на питање новинара да ли види “почетке краја Путинове ере”, с обзиром на смањење његове популарности, рекао је да је популарност председника Русије вођена током догађаја и да је сада “нормалнија”.

“Мислим да му то не смета превише. То је његов последњи мандат, он не мора да брине о свом реизбору”, додао је Чижов.

Подели на: