Најновије вести

Човић: Брисел и Приштина да докажу кредибилитет

Некадашњи шеф Координационог тела за Косово и Метохију Небојша Човић рекао је за РТС да је било очекивано да се направи некакав тајминг када је реч о преговорима Београда и Приштине, са почетком разговора у Паризу и наставком у Бриселу. Ипак, истиче да је нормализација односа дуготрајан процес и да има много отворених питања која би требало решити.

 

Небојша Човић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је иницијатива за наставак дијалга добродошла, али да има много отворених питања.

Како је рекао, прво питање су рокови, јер није могуће да неко само пљесне дланом о длан и да то буде нормализација односа.

Друго питање је кредибилитет ЕУ и Приштине, јер ниједан споразум који је до сада постигнут ние доведен до краја, а ту су и остали елементи притисака.

“Ми смо стратешки опредељени за ЕУ и морамо да задржимо конструктиван приступ, али то не значи да треба да будемо наивни у свему томе”, рекао је Човић.

Рекао је да ће састанци у Паризу бити одржани чисто због позиције Немачке и Француске, јер Макрон жели да Француска у ЕУ, ако ништа други, буде бар равноправна са Немачком.

Када је реч о видео-самиту, Човић је рекао да је тај приступ доста необичан, али да је ово само почетак обнављања дијалога.

Понавља да би ЕУ и Приштина требало да докажу кредибилитет спровођењем Бриселског споразума, па да се након тога крене са причом

Небојша Човић је рекао да је нормалзација односа дуготрајан процес и да је за то потребно време, а никакви потписи под притиском неће нормализовати ситуацију на Косову и Метохији.

Како је навео, после 18 месеци застоја дијалога, када је куповано време и када су бацане димне бомбе попут такси, први састанак би требало да буде уводни, јер има много техничких питања и проблема.

Човић је рекао да се у међунардоној заједници чује “хорско певање” и да сви као “Бечки дечаци” причају о правно обавезујућем споразуму о нормализацији односа, али то не може да се постигне брзо, иако велике земље намећу своје приступе.

“Једно је причати о мултиетничком животу, а друго је ралност”, навео је Човић.

Каже да верује да мора да се ради поступно и да ће Србија трппети велики притисак.

Указује и да Приштина све ради по коцепту одређених међународних структура.

Сад, како наводи, имамо различите приступе Брисела и Вашингтона, али напомиње да су им у бити циљеви исти, а то је да Србија треба једнострано да призна независност Косова.

“Вероватно под тим подразумевају нормализацију односа”, рекао је Човић.

Када је реч о предлогу оптужница против Хашима Тачија и Кадрија Весељија, Човић је рекао да би требало бити опрезан јер је то послужило да се заустави иницијатива о дијалогу.

Наводи да ћемо видети колико ту има правног приступа и да ће бити скандал за међународну заједницу ако се не подигне оптужница.

Председник Александар Вучић састаје се у четвртак у Паризу са француским председником Емануелом Макроном, који ће данас, како преносе агенције, разговарати са косовским премијером Авдулахом Хотијем.

Тема разговора Макрона и Вућича у Јелисејској палати, осим Космета и евроинтеграција Србије, биће односи две земље. То је први од неколико састанака, јер је већ у петак заказан видео-самит о косовском питању, у организацији Париза и Берлина.

А Европска комисија најављује да ће после Париског самита, у недељу 12. јула, бити настављен дијалог под покровитељством Уније, где ће Београд представљати председник Александар Вучић, а Приштину премијер Авдулах Хоти.

Састанак организује високи представник Уније за спољне послове Жозеп Борељ, а водиће га специјални представник за дијалог Мирослав Лајчак.

Подели на: