Најновије вести

Човић: Председник Америке се не појављује уколико нема резултат

Небојша Човић, некадашњи председник Координационог центра за Косово и Метохију, рекао је да очекује да у Вашингтону буде разговора о економским темама и додаје да збуњујући елемент уноси могући долазак америчког председника Доналда Трампа.

 

Шестомесечни рок за потврђивање првих оптужница Специјализованог тужилаштва Косова за злочине ОВК истекао је, али је остало непознато какву је одлуку о њима донео судија за претходни поступак задужен за њихово преиспитивање.

Гостујући у Јутарњем програму Небојша Човић, некадашњи председник Координационог центра за Косово и Метохију, рекао је да је таква одлука очекивана јер то специјално веће хашког суда користи за повремена дисциплиновања албанских политичара.

“Видели сте то и у јуну месецу пред вашингтонски састанак да су они неуобичајено обелоданили оптужни предлог када је Хашим Тачи био у питању и тиме су покварили састанак односно одложили састанак у Вашингтону. Биће ту још пуно игре и не треба да будемо опуштени. Треба да будемо врло концентрисани, аналитични и да процењујњмо даље ситуацију”, нагласио је Човић.

На питање да ли ћемо икада дочекати да неко одговара за злодела на Косову и Метохији, Човић каже да је правда спора али достижна.

“Ми помало имамо у менталитету то да хоћемо врло брзо неке ставри. То су процеси. Сетите се немачких нациста. По 50, 60 година су их јурили. Ратни злочини не застаревају тако да стрпљиво треба чекати тај тренутак”, истиче Човић.

Нада се да ће ово специјално веће бити можда нешто другачије од хашког Трибунала јер је очигледно да је хашки трибунал политички суд.

“На основу свега онога што знамо, што је иза нас видело се да је он направљен само зарад Срба и осуде српских званичника”, истакао је.

Некадашњи председник Координационог центра сматра да Тачи “фингира” све време. Подсећа да они провоцирају уназад неколико недеља или месеци на пример Законом о заслугама ОВК, па стални покушаји да се то специјално веће заустави са радом.

“Сада је Тачи спиновао и изашао да се продужи мандат јер је он као неко ко је потенцијални оптужени даје такву препоруку. Тиме наравно жели да за унутрашње политичке прилике поручи да се не плаши оптужнице”, сматра Човић.

Овај оптужни предлог против Тачија био је отворен пред претходни састанак у Вашингтону. Сада се опет прича о оптужницама пред овај 4. септембра. Човић сматра да се комплетна прича око оптужница може посматрати као нека врста притиска на Приштину.

“Они су свесни шта су произвели на КиМ, једну парадржаву, криминалну, засновану на невладавини ниједног елементарног права и закона. Ово што сада имате је, по мени, империја узвраћа ударац јер је Вашингтон заказао 2. септембра па јео онда померено на 4. а 7. септембра је састанак у Бриселу”, објашњава Небојша Човић.

Каже да у Вашингтону очекује разговоре на економском нивоу.

“У разговорима ће учествовати саветник за националну безбедност Роберт О Брајан, Ричард Гренел, Бернар Кушнер. Оно што мало уводи збуњујући елемент је најављено евентуално појављивање Трампа. Председник Америке се не појављује уколико нема резултат”, каже бивши председник Координационог центра.

Према његовим речима Трампови бирачи тешко да знају где је Западни Балкан а не Косово.

“Трамп може да се представи као човек који прави споразуме, било је добрих споразума, али су исмејани у њиховој јавности”, сматра Човић.

Каже да се поставља питање, које провејава у нашим медијма, како одбити председника Америке ако буде ишао преко црте.

“Просто, љубазно и аргументима. Ми морамо да водимо рачуна о нашим националним интересима, уставу, да се држимо резолуције 1244, која није идеална али то је једини међународни документ који у себи садржи да је КиМ саставни део Србије. То је окупирана територија у овом тренутку”, истиче некадашњи председник Координационог центра за КиМ.

Подели на: