Најновије вести

Човић за РТС: Уколико се стално блокира Бриселски споразум, треба се вратити Резолуцији 1244

Евидентно је да Приштина блокира сваки договор и да не испуњава ни један једини споразум, укључујући и Бриселски споразум када је реч о Заједници српских општина, рекао је Небојша Човић за РТС. Оценио је да би се, уколико се настави блокада Бриселског споразума, требало вратити на нешто што сви подржавају, а то је Резолуција 1244.

 

 

Некадашњи шеф Координационог центра за Косово и Метохију Небојша Човић је, говорећи о јучерашњем разговору председника Вучића са Мирославом Лајчаком и Габријелом Ескобаром, рекао да су обојица дипломата учинили велики напор, а да ће се видети да ли ћемо им на томе захвалити када се буду показали резултати.

“Оно што је евидентно, то је да Приштина непрекидно блокира сваки договор и да не испуњава ни један једини споразум, а имате више од 40 споразума. У овом случају – Бриселски споразум, када је реч о Заједници српских општина”, казао је Човић.

Додао је да мисли да је то већ јасно и Вашингтону и да су “они и Вашингтону већ досадили”.

“То сам приметио јуче по једној изјави Рамуша Харадинаја, који је поменуо да треба Дечанима вратити оних 20 и кусур хектара одлуком такозваног уставног суда Косова и Метохије, јер та одлука уставног суда се не спроводи, а овамо се спроводи одлука о некаквој забрани формирања Заједнице српских општина, што није апсолутно тачно, јер закон о локалној самоуправи и Ахтисаријев план дозвољавају ЗСО, а имате и Бриселски споразум, за који је гарант међународна заједница”, истакао је Човић.

Оценио је да би се, уколико се стално блокира Бриселски споразум, требало вратити на нешто што сви подржавају, а то је Резолуција 1244.

“По Резолуцији 1244 није предвиђено једнострано проглашење независности Косова. Они су је дезавуисали, а сад покушавају да додатно дезавуишу и Бриселски споразум. То није партнерски однос, то је, да употребим стару српску реч, много покварено”, казао је Небојша Човић.

Нагласио је да није тачно оно што је Лајчак рекао у Приштини, да цела Европска унија подржава независност Косова, и подсетио да пет држава чланица не признаје независност.

Резолуција 1244 и Устав Србије као “црвене линије”
Човић је поручио да су црвене линије Београда Резолуција 1244 и Устав Републике Србије и да не би требало да се враћамо на то ко је срушио комплетно међународно право у свету и да је овде био опитни простор на којем се то први пут догодило, а да сада постоје покушаји да се по сличном систему настави.

На изјаву Мирослава Лајчака да “нико разуман не жели Републику Српску на Косову”, Човић је упитао да ли то значи да су у Дејтону седели неразумни.

“Ја разумем речник господина Лајчака. Никако медији наши, а изгледа ни словачки, да с њим обаве до краја аналитику и приступ како је словачки батаљон био у саставу Кфора крајем 2005. године, када су полетели назад и како су ти људи погинули и пали са авионом негде пред словачком границом, на територији Мађарске, када су сви изгинули. И још једна ствар, ту је била одређена документација око форензичких података о откопавању масовних гробница код Подујева, где је утврђено да су ти људи били пронађени са отвореним грудним кошем, што иде ка трговини људских органа”, нагласио је Човић.

Подсетио је да је Лајчак тада био министар спољних послова и упитао због чега је истрага тада забрањена после четири дана и зашто ниједна мађарска екипа није могла да приђе десет сати од пада авиона и зашто родбини нису предате личне ствари погинулих.

Човић је нагласио да после више од 20 година “нико није луд да не види шта се заправо догађа” и да је на делу покушај потпуног етничког чишћења Срба на Косову и Метохији и отимање и узурпирање дела територије Србије са еклатантним кршењем међународног права.

Подели на: