Најновије вести

Црква је место наде и радости

Новоосновани манастир Светог Димитрија у Сушици

 

Владика Рашко-призренски Теодосије служио је прву архијерејску литургију у новооснованом манастиру Светог Димитрија у Сушици код Грачанице. Обраћајући се верницима владика је беседио о значају свете литургије као и о нашем приносу Богу који од нас тражи да на његову милост и доброту узвратимо љубављу и служењем према Богу али и према ближњима. Он је посебно истакао значај поменутог манастира у који, по његовом благослову, живе настојатељница мати Ирина и монахиња Христина. Владика се осврнуо и на укупан положај нашег народа и цркве.
-Зато Богу приносимо наше молитве да би господ нас погледао у нашем подвигу, у нашем служењу.Тамо где се страда Бог је присутан, У страдању се окрећемо према Господу и тражимо заштиту и помоћ. У време када појединци одлазе са Косова и Метохије, не у вери и нади, већ у очајању, нови манастири и Црква су место наде и радости. Тако је овај манастир који је заживео попут свеће која треба да светли свима, укључујући и оне који су далеко , ево у ово место сада долазе и они који никада нису чули за њега, захваљујући подвигу наших сестара, њиховој љубави и служењу Богу и ближњима, рекао је владика Теодосије.
Храм Светог Димитрија подигнут је на темељима цркве из 14. века и обнављали су га епархија и мештани заједно са свештеничком породицом протојереја Саве Шмигића. Храм је живописан, раније је изграђен конак за народ а током прошле године саграђен је и објекат за смештај монахиња чију је изградњу подржала Канцеларија за Косово и Метохију.
М.Ч.

Подели на: