Најновије вести

Црвени крст Косовска Митровица обележава 100 година од оснивања

Свечаном академијом на Филозофском факултету, вечерас у 19 часова, биће обележен један век постојања и хуманитарне делатности Црвеног крста Косовска Митровица.

 

Овој свечаности присуствоваће гости из Црвеног крста Србије и Косова и Метохије, очекује се долазак гостију из градова и општина из целе Србије, представници локалних самоуправа са Косова и други потврдио је у изјави Контакт Плус радију секретар митровачког Црвеног крста Саша Николић.

“То ће бити прилика да се осврнемо на период иза нас и поменемо визионаре, хуманисте и осниваче Црвеног крста у Косовској Митровици. Пре 100 година први председник ЦК био је Петар Јокановић, потпредседници Душан Танасковић и Сулејман Хазнадаревић, секретар Стојан Студић, а благајник је био др Милован Базовић”, подсетио је Николић.

Тих година одмах након ослобођења Митровице, према Николићевим речима, у граду је био присутан велики број сиротиње, која је подстакла поменуте хуманисте да сакупљају помоћ и помажу својим суграђанима у невољи.

“Црвени крст Косовске Митровице у споменици Друштва Црвеног крста Југославије 1876-1936, истакнут као пример јер је 1923 године прикупио значајну помоћ за пострадале рударе у Какњу”, рекао је Николић у изјави Контакт Плус радију.

Тренутно се Црвени крст, поред својих редовних активности, бави едукативним радом, ширењем и пропагирањем здравог начина живота.

Црвени крст у Косовској Митровици броји петоро запослених и 60 едукованих волонтера.

Подели на: