субота, 28. јануара 2023. | 18:48
Најновије вести

Цуцић поводом годишњице “Олује”: Хрватска велики губитник, пуста земља никоме не треба

Републички комесар за избеглице Владимир Цуцић каже за РТС, поводом годишњице хрватске акције “Олуја”, да су и даље највећи губитници они који протерају свој народ.

 

 

Хрватска ће поново 5. августа славити операцију “Олуја”, у којој је пре четврт протерано више од 200.000 крајишких Срба, док је живот изгубило или се води као нестало око 1.700 људи. Први пут ће у Книну бити и представник српског народа.

Владимир Цуцић је, говорећи у Јутарњем програму о повратку избеглих Срба у Хрватску, оценио да ће се ситуација тешко променити.

“Неких 70.000 људи који су се вратили на просторе Хрватске и делом у БиХ, то ће бити то, све је више извесно”, навео је Цуцић.

Сматра да су и даље највећи губитници они који протерају свој народ.

“Хрватска је у овом случају велики губитник, пуста земља никоме не треба”, указује Цуцић.

Говорећи о повратку имовине и пољопривредног земљишта избеглих, Цуцић наводи да је у БиХ та реституција била готова у периоду од 3-4 године после рата.

То је, каже, један добар пример када међународна заједница нешто стварно жели да уради.

“Што се Хрватске тиче, највећи проблем и даље остају станарска права која су, све је очигледније, неповратно изгубљена”, напомиње Цуцић.

Избегли се збрињавају у Србији у оквиру Регионалног стамбеног програма, а Цуцић наводи да је од почетка година отворено 16 зграда, док ће се наредних дана поделити кључеви за 169 породица у Темерину.

Подели на: