Најновије вести

Да чувамо наше обичаје и нашу веру

Обележен Свети Василије храмовна и општинска слава општине Лепосавић

 

Двадесет година је како је у Лепосавићу саградјен храм Светог Василија Остошког и верни народ се окупља око ове светиње са вером у Бога и спасење, славећи заштитника Лепосавића, Светог Василија Острошког. Ове године у скалду са епидемиолошком ситуацијом слава је обележена знатно скромније.
Лепосавић, 12. Маја- Православна црква и верници 12. маја славе дан Светог Василија Острошког, а ово је , већ двадсесет година од када је подигнут храм посвећен овом свецу, и храмовна и општинска слава Лепосавића, општине на северу Косова и Метохије. Свету литургију у храму Светог Василија Острошког у центру Лепосавића служио је прота Милија Арсић, а у храму је био окупљен велики број верника. Након литургије пресечен је и славски колач, а том приликом прота Арсић истакао је да ,, нема тог хришћанина који када помене име Светог Василија Острошког не каже слава му и милост’’.
Арсић је још нагласио, ‘’ да је на понос сваком побожном човеку и хришћенину што има за свеца таквог богоугодника , какав је био Свети Василије и све оно што је он радио за нас и ми морамо тако да радимо. Ево прошло је више од три и по века од смрти Светог Василија Острошког и он је био човек од крви и меса и он је био мучен и прогоњен и страдао, али је чувао народ српски, штитио је молитвом српство. Велика је радост и слава овде у Лепосавићу што има храм посвећен овом свецу, а сведоци смо је да је његова градња почела пре двадсет година, и да је саградјен за две године. Да увек долазимо у овај храм, да се молимо господу Богу и да тражимо од Светог Василија милост. Нека је је благословљен данашњи дан и нека је срећна слава овоме месту’’, казао је на крају Арсић.
Храмовну и општинску славу Лепосавићу и његовим градјанима честитала је и Јелена Стојковић, помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију. Она је истакла да је изузетно почаствована што је у Лепосавићу на овај дан.
– Велико ми је задовољство што сам данас овде у Лепосавићу да заједно прославимо овај свети дан и храмовну и општнску славу, да се захвалим лепосавцима , мојим домаћинима и да поручим да и када славимо и када је тешко будемо заједно. Ја испред Канцеларије за Косово и Метохију могу да кажем да смо увек уз вас, да радимо И сарадјујемо , да градимо услове за опстанак И останак на Косову И Метохију. Још једном уз честитке преносим вам поздраве председника Канцеларије за КиМ Петра Петковића уз жеље да нас идуће године буде више овде на Косову И Метохији, истакла је Стојковић.
Градоначелник и Председник Привременог органа општине Лепосавић, Зоран Тодић казао је да је прошло двадесет година како се окупља православни верни народ овде у храму Светог Василија Остошког од када је он саградјен. Данас славимо општинску и храмовну славу у складу са епидемиолошким мерама које су на снази, али то нас не омета да чувамо наше обичаје и веру, да поштујемо и следимо пут наших предака. Користим овај дан да честитам свештенству и монаштву , као и нашем становништву славу Свети Василије, да имо пожелим добро здравље, да овај празник прослављамо у миру , на много година и да наредне године овај празник славимо онако , како смог а славили пре пандемије Корона вируса.
Мошти светог Василија Острошког почивају у манастиру Острог у Црној Гори, а овај светац познат је по својим чудотворним моћима. Једнако је поштован како код хришћана, тако и код муслимана, јер су легенде о његовим исцелитељским моћима нашироко познате. В.Вукојевић

Подели на: