четвртак, 09. фебруара 2023. | 17:33
Најновије вести

Да рата више не буде и да градимо бољу будућност

Лепосавић обележио годишњицу ослобођења

Ова порука могла се чути на овогодишњој годишњици ослобођења Лепосавића и околине од туђинске власти. Уз дужни пијетет и сећање на све жртве ратова на овим просторима, венци су положени на споменик палим борцима у току сукоба на Косову и Метохији 1999-е године. Одржана је и свечана академија, а представљене су и организације, институције, као и индивидуални произвођачи у оквиру мале привреде који раде на овом подручју.
Лепосавић, 20. Октобра- Лепосавић је обележио годишњицу ослобођења. Овај дан, 20. Октобар, дан ослобођења овог краја од Османског царства обележава се последњих десет година, док је ранији празник био 24. Новембра, дан када је Лепосавић и околина ослобођен у Другом светском рату.
Данас у слободи, двадесет година након последњег рата који се десио 1999-е године на Косову и Метохији, уз дужно поштовање и пијетет према свим жртвама за слободу венци су положени на споменике погинулима у том рату у Лепосавићу, Лешку и Сочаници.
Председник привременог органа општине Лепосавић, Зоран Тодић приредио је овим поводоми пријем за породице палих бораца у згради Скупштине општине Лепосавић. Свим породицама, речено је, биће уручена једнократна новчана помоћ.
Венце на споменике палих бораца у Лепосавићу положиле су делегације СО-е и ратних војних ветерана.
Након полагања венаца венаца, Тодић је нагласио да су наши грађани поднели велике жртве у рату који се десио 1999-е годинеи поручио је да треба да радимо да рата никада више не буде, а нашу активност усмеримо у правцу стварања што бољих услова за све грађане на простору Косова и Метохије, а тиме и у општини Лепосавић.

Награђени

Октобарску плакету Општине Лепосавић за свеукупни допринос и афирмацију општине Лепосавић добио је лекар хирург Звонко Радосављевић, начелник Хирургије у КБЦ у Косовској Митровици. У области хуманитарног рада награђен је лекар , кардиолог Томислав Костић из КБЦ из Ниша за допринос здравству и адекватан третман пацијената, јер како је речено, за пацијенте са овог подручја у Нишу нема листе чекања.
Образовање је област у којој се људи доказују, а ученици Основне школе Стана Бачанин у Лешку доказали су се у области информатике и програмирања, па су тако као прваци државе у својој лкатегорији стекли пласман и на Европско првенство које ће се одржати у Берлину. Награђено је четири ученика ове школе који су се истакли у програмирању робота и њихов наставник Небојша Јовановић.
Пољопривреда је област која изискује много рада, али да се може живети добро од ове гране привреде доказује десеточлана породица Ајдиновић из села Рватска, који су овогодишњи добитници октобарског признања из области пољопривреде.
У машинској индустрији добитник октобарског признања је Погон Прве Петолетке, који је ове године наставио своју производњу, захваљујући менаџменту из Трстеника,

као матичне фирме.
У области културе награђена је Јована Бараћ ,студенткиња генерације на Факултету уметности у Београду, која је и чланица квартета Луча, који је наступао на овој свечаној академији.
Постхумно из области спорта награђен је Ратомир Максимовић, председник Атлетског Савеза Косова и Метохије, а награду је примио његов син Стефан. В.В.

Подели на: