Најновије вести

Да се испуне обавезе из Бриселског споразума и повуку одлуке о таблицама

Велики народни скуп, као реакција Срба после последњих једностраних одлука Приштине, одржан је данас у центру Косовске Митровице. Политички представници Срба са севера КиМ, као и представници најважнијих институција поручили су да Срби са КиМ немају другу земљу, да су своји на своме и да ће наставити борбу мирним средствима све док Приштина не испуни све обавезе из Бриселског споразума и не повуку се једностране одлуке које се тичу регистарских таблица.

 

 

Председник Српске листе Горан Ракић, обраћајући се окупљеном народу, рекао је да су јуче поднели оставке у Приштини али да сада жели да врати мандате народу.
– Јер су то ваши мандати, ви сте нас бирали а не Приштина- подвукао је Ракић
Каже да су се у грађани данас окупили да никад снажније и сложније пошаљу јасну поруку Приштини и међународној заједници да је доста шиканирања, доста малтретирања, угњетавања и обесправљивања Срба на Косову и Метохији.

БОРБА МИРНИМ И ДЕМОКРТСКИМ СРЕДСТВИМА

– Доста је, доста је гажења Бриселског споразума и права српског народа. Дан након састанка на коме смо заједнички донели јединствену одлуку да напустимо косовске институције, мирне савести стојим пред вама, дубоко уверен да смо смо учинили све да кроз разговоре и сарадњу решавамо проблеме између српског и албанског народа. Наша решеност да се кроз дијалог и прмену потписаних споразума створе услови за бољи живот свих и Срба и Албанаца , Бошњака, Горанац, Рома и осталих је неупитна- истакао је Ракић и да управо својим оставкама бране Бриселски споразум и о међународно јавно право
– Свесни сте чињенице да су Аљбин Курти и Вјоса Османи и остали лидери из Приштине десетину пута поновили да за њих не постоји Брисеелски споразум и да никада неће бити Заједнице српских општина, да их споразуми не интересују чиме су их практично поништили и пљунули у лице Европској унији која је била гарант спровођења тих споразума, гарант нама да нећемо бити преварени- казао је Ракић и нагласио:
-Ми желимо мир, мир и само мир. Молим вас да не наседате на провокације, ми ћемо своју борбу наставити мирним и демократским средствима, ми нисмо реметилачки фактор, само желимо да се оно што је потписано примени, формира Заједница српских опшптина и испуне све обавезе онако како је договорено у Бриселу, као и да се повуку све једностране одлуке које се тичу регистарских таблица.
Он је окупљенима пренео и поздраве председника Александра Вучића и поновио да ће председник и држава Србија бити уз народ у сваком смислу и да неће дозволити протеривање и убијање нашог народа.

КАД НЕМА ЗСО, НЕМА НИ КОСОВСКИХ ИНСТИТУЦИЈА НА СЕВЕРУ

Потпредседник Српске листе Игор Симић истакао је да Срби десет година чекају формирање ЗСО.
– Десет година чекамо да ту испружену руку помирења неко дочека добронамерно у Приштини, а шта смо добили, пребијање наших грађана, милитаризацију севера, лажне оптужбе против свих оних који нису спремни да се одрекну српске државе, да се одрекну српског народа. Ми се драга браћо и сестре и данас овде и на овом месту боримо још једном и за мир и за стабилност- рекао је Симић и додао:
– А за шта се борио Курти, за шта се боре представници међународне заједнице, Синоћ касно нам шаљу некакве позиве, шаљу упозорења, неки би рекли и претње да се вратимо у институције. Па господо кад сте ћутали док су нелегално смењивали господина Ђурића, пребијали наше грађане, подизали лажне оптужнице, ћутите и сад.
Како је навео, Курти је пре неколико дана поновио да нема српских општина на Косову, стотину пута рекао да не постоји Бриселски споразум нити његова обавезе да формира ЗСО.
– Зато нема косовских институција на северу и српских посланика у скупштини. Пред нама је дуг и тежак пут борбе за права српског народа и очување српског народа али и мира на овим просторима. Неће бити лако, ако будемо јединствени и сложни и уз нашег председника, не сумњам да ћемо на крају победити- поручио је Симић.
Милан Радојевић, дојучерашњи градоначелник Северне Митровице, се захвалио свим присутнима, како је рекао зато “што шаљемо поруку мира, што шаљемо поруку да смо своји на своме”.
– Добродошли у Косовску Митровицу град хероја, град отпора, град младих и поносних и образованих људи. Много пута су покушали да нас сломе ’99., 2004., 2008., септембра прошле године, али никада нису успели, неће ни сада, наставићемо и даље да се боримо. Девет година дали смо шансу Бриселском споразуму, пружили руку помирења апеловали молили, све смо прпбали да нађемо неког саговорника у Приштини, нажалост нисмо у томе успели – рекао је Радојевић.
Мајор Ненад Ђурић, суспендовани командандир полиције на КиМ, поручио је са скупа да Срби на КиМ немају другу земљу и да је њихова судбина у њиховим рукама.
-Спавали смо и сањали дуго година, верујући у јаву коју ће нам неко други креирати и ево пробудили смо се из лажног сна и видели да наша судбина није у туђим већ у нашим рукама.
Подсетио је на речи Патријарха Павла који је говорио – “пре него што ми судиш узми моје ципеле и иди њима”.
Окупљеним грађанима у Северној Митровици обратила се судија Љиљана Стевановић.
Стевановићева је рекла да су сви судије и тужиоци изашли из косовског правосудног система.
– Ми смо одлучили једногласно да изађемо из правосудног система и придружимо се свим у овој борби. Наша одлука је јасна. Мислим да смо најбољи амбасадори српског дела правосуђа- истакла је Стевановићева.
Стевановићева је рекла да људи на КиМ траже елементарна људска права.
-Ово је наша порука мира, упућена међународној заједници, али и нашим комшијама и апел да се споразуми поштују- напоменула је она.

ЗДРВАСТВО И ОБРАЗОВАЊЕ СТУБОВИ ОПСТАНКА

Директор КБЦ Златан Елек на скупу је рекао да се народу не обраћа као директор већ као дечији хирурги хуманиста који говори у име свих својих колега и свих запослених у КБЦ-у Косовска Митровица.
– На самом почетку подсећам вас само на једну ствар коју сви добро знамо, здравство је стуб опстанка свих Срба на територији Косова и Метохије. Ми смо се увек трудили да пружимо помоћ и лечимо све грађане на територији Косова и Метохије, без обзира на њихову националну, верску, расну и другу припадност. У томе смо имали безрезервну подршку нашег политичког руководства а ту мислим пре свега на подршку Александра Вучића, наше Владе, ресорног Министарства и Канцеларије за Косово и Метохију који су сви заједно нама омогућили боље услове за рад. Довољно је што је Здравствени центар КМ, пре неколико дана званично постао и Клиничко болнички центар чији је оснивач држава Србија- рекао је Елек
Он је додао да попрви пут после 50 година имамо реконструкцију свих болница у склопу КБЦ Косовска Митровица, и да је центар у континуитету последњих година добијао сва медицинска средства која су се огледала у савременој апаратури и тиме побољшали квалитет пружања здравствених услуга свим нашим грађанима
– Нажалост, наспрам нас се налазе привремене институције у Приштини које уназад десет година,али највише уназад годину дана врше терор над српским народом а то се одражава на здравство тако што као прво нисмо могли да се вакцинишемо у својим домовима здравља, и дан данас се питамо зашто је то тако. Бриселским споразумом је договорено да имамо уредно снабдевање лековима, санитетским материјалом, медицинском опремом, ништа нема од тога до дана данашњег.Наши санитети се и данас заустављају, здравствени радници и возачи санитета приводе- додао је Елек.
На почетку скупа окупљенима се обратио проф. др Небојша Арсић, ректор Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици, који је истакао да је тај универзитет своју судбину везао за судбину српског народа.
– Данас смо овде да покажемо да исто мислимо, да кажемо НЕ покушајима да се ограниче наша основна права, право на слободу кретања, право на образовање и што је најбитније право на слободан живот достојан човека. Наш Универзитет као озбиљна научно истраживачка институција у систему Републике Србије дели судбину свог народа. Универзитет је један од стубова нашег опстанка а то не би било тако да није младих људи који су своју судбину везали за овај Универзитет, овај град, за Косово и Метохију. Ми смо ту да оно најдрагоценије што сваки народ има, своју младост изведемо на прави пут и да од њих направимо добре и образоване људе који су поносни на своје порекло своју домовину- рекао је Арсић
У име студената и свих колега са Приштинског Универзитета на скупу се обратили и деканица Економског факултета Тања Вујовић која је такође истакла да универзитет дели судбину свога народа .
– Ми професори овог универзитета не помишљамо да тражимо други пут до онај који нам Косовски завет налаже. Сем разних препрека на путу свог уздизања као научних радника, осавремењавања студијских програма и подизања квалитета рада, приморани смо да савладавамо и бројене недеће којима је обремењен овај простор-казала је Вујовић и истакла:
-Тежина и сврха борбе коју су они водили у оквиру ових институција је нама јасна. Тежина и последица ове одлуке такође. Верум да ћемо сложни и једниствени окупљени око Српске листе ослањајући се на Србији и нашег председника Александра Вучића успети да сачувамо мир, нашемо начин да обновимо дијалог- поручила је она.
Скуп је почео интонирањем химне “Боже правде”, а цео град је окићен српским тробојкама.
Окупљени грађани носили су транспаренте “Ми имамо једну државу – СРБИЈУ!”, “Сви смо ми Ненад Ђурић”, “Доста нам је Куртијевог терора!”, “Због наше деце – НЕМА ПРЕДАЈЕ!”, “Зашто Срби немају право на слободу кретања?”, “Ја сам Србин и овде је све моје”, “Европо, да ли наша деца имају право на слободу”…
С.К.

Подели на: