Најновије вести

Дачић: Ако Приштина не спроводи договорено, разговор постаје бесмислен

Одлука Приштине да забрани улазак српским званичницима на Косово и Метохију није увреда Србији, то је шамар за ЕУ и за међународну заједницу, поновио је у Познању министар спољних послова Ивица Дачић.

 

Ивица Дачић је рекао да су Београд и Приштина потписали Бриселски споразум, а посете и договори о посетама су договорене у оквиру бриселског процеса, па ако постоји ситуацију у којој неко неће да спроводи оно што је договорено – онда постаје бемислена свака расправа.

Дачић је истакао да га радује што је ЕУ реаговала на одлуку Приштине, али да не верује да ће то имати било каквог ефекта.

Он је новинарима у Познању, након састанка министара спољних послова учесница “Берлинског процеса”, пренео да је косовског министра иностраних послова Беџета Пацолија питао да ли је истина оно што су објавили медији, да је Приштина забранила свим српским званичницима да дођу на КиМ, на шта је Пацоли, каже, узвратио да он то није изјавио, већ његов помоћник.

Додао је да Београд не сумња да таква одлука постоји.

“Изнео сам да то, таксе, као и то што су објавили да су потписали споразум о заједничкој дипломатији да би показали како су једна нација Косово и Албаније, на неки начин поставља питање сврсишодности оваквих састанака, ако након тога имамо потпуно другачију реалност”, рекао је Дачић.

Потребно да поруке из ЕУ буду подстицајне

Ивица Дачић је у Познању рекао да је Србија веома конструктивна.

“И данас сам поновио наше ставове, а то је да се залажемо да цео регион тражи и артикулише заједничке интересе”, навео је Дачић.

Залаже се, каже, да Србија и Црна Гора брже напредују ка ЕУ јер нису задовољни динамиком, да се отворе преговори са Албанијом и Северном Македонијом, да БиХ да уради оно што треба како би отпочели преговоре са ЕУ о чланству.

“Чак ми немамо ништа против да се уведе визна либерализација за грађане КиМ, али то су све ствари које не зависе од нас са Западног Балкана. Зато је потребно да поруке из ЕУ буду подстицајне, да ово не буде нека друга лига ЕУ која ће заменити процес европских интеграција”, истакао је Дачић.

Према његовим речима, Северна Македонија и Бугарска ће следеће године председавати Берлинском процесу.

“Да ли мислите да ће се Северна Македонија задовољити тиме да не добије отварање преговора, него да председава Берлинским процесом. Уважавајући чињеницу да ми на Балкану нисмо међусобно солидарни, да има много нерешених питања и да имамо још много да урадимо на плану реформи, овакве поруке не наилазе на добру реакцију у нашем региону и онда се поставља питање чему све ово служи”, навео је Дачић.

Србија жели компромис, али таксе морају да се укину

Када је реч о односу са Приштином, Дачић је истакао да Србија жели компромис и договор али да таксе морају да се укину.

“Немогуће је говорити о регионалној сарадњи а да имате таксе од 100 одсто на производе из Србије БиХ, са образложењем да ми нисмо признали Косово. Има ту и других земаља које нису признале Косово, а зашто њима нису увели таксе”, упитао је Дачић.

Истичу, наводи, да ће укинути таксе када Србија призна Косово, што сматра опструкцијом дијалога и додаје да је Србија спремна на наставак дијалога, али и да решава проблеме.

“Ова ситуација већ изазива озбиљне проблеме Србима који живе на Косову и Метохији. Проблеме у функционисању живота, функционисању институција – здравства, трговине, школа али најважније ствара се додатна нестабилност која прети да наруши безбедносну ситуацију”, истакао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је још једном позвао међународну заједницу да изврши притисак на Приштину да се укину таксе.

Подели на: