Најновије вести

Дачић данас на министарском састанку “Берлинског процеса”

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић учествоваће данас на Састанку министара спољних послова учесница “Берлинског процеса” који се, у оквиру председавања Пољске овим процесом, одржава у Познању, дан уочи Самита о Западном Балкану 5. јула.

 

Министарски састанак је посвећен рекапитулацији остварених резултата и предстојећим активностима у оквиру “Берлинског процеса”, европској перспективи Западног Балкана, као и разматрању тема из оквира регионалне сарадње, саопштило је Министарство спољних послова.

Министар Дачић обратиће се учесницима министарског састанка током пленарне седнице посвећене регионалној сарадњи.

Он ће упознати учеснике састанка са нашим виђењем актуелног тренутка у домену регионалне сарадње и перспективама даљег унапређења односа и сарадње на Западном Балкану, наводи се у саопштењу.

Шести самит земаља Западног Балкана у оквиру Берлинског процеса почео је јуче панелом “Форум тинк-тенкова”, у Познању у Пољској, која је тренутно председавајућа овим процесом.

Шести Самит земаља Западног Балкана, који ће трајати до петка, организује се у оквиру Берлинског процеса, којим тренутно председава Пољска.

Главни догађај биће састанак лидера, односно шефова држава или влада сутра на којем ће Србију представљати председница владе Ана Брнабић, док ће се министри привреде, унутрашњих послова и спољних послова земаља које учествују у процесу састати данас.

Берлински процес је иницијатива која подржава регионалну сарадњу Западног Балкана и допуњује политику проширења Европске Уније.

Покренула га је Немачка самитом у Берлину 2014.

У оквиру Берлинског процеса до сада је одржано пет самита: у Берлину, Бечу, Паризу, Трсту и Лондону.

На овогодишњем Самиту ће поред министра спољних послова Ивице Дачића учествовати и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Срце Берлинског процеса је привреда, а циљ сарадње је спровођење инфраструктурних пројеката, посебно енергетских и транспортних, као што су реконструкција луке, реновирање пруге или изградња гасног интерконектора, обухваћених такозваном Агендом повезивања.

Све догађаје у оквиру самита Пољска спроводи у блиској сарадњи са Европском комисијом, ОЕЦЂом, Саветом за регионалну сарадњу, привредним коморама из региона…

Подели на: