Најновије вести

Дачић: Држава ће учинити све да сачува мир на КиМ

Први потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас да Србија треба да се чува свих провокација и да, како је поручио председник Србије Александар Вучић, Срби на КиМ треба да остану мирни и верују својој држави која ће учинити све да се сачува мир, после јучерашњих сукоба и погибије тројице Срба и једног тзв. косовског полицајца.

 

 

Дачић је за телевизију Прва казао да се у овој ситуацији међународна заједница измиче, практично дозвољава да дође до сукоба на КиМ и оставља Србе на одстрел “косовско-албанској полицији”.

Кажем косовско-албанска полиција, јер је то албанска полиција, а косовска полиција би била када би ту били Срби”, објаснио је Дачић и додао да је цела суштина Бриселског споразума била да на територији где живе Срби, Срби управљају.

Он је нагласио и да је све ово што се сада дешава континуитет настојања премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да испровоцира целу ситуацију.

Дачић је навео и да се када је у Северној Македонији избио сукоб између државе и албанских сепаратиста, цела међународна заједница укључила у решавање тог сукоба, а да сада Срби немају право ни да протестују против терора који се над њима врши.

“Српски народ има право да се брани и изражава своју политичку вољу. Овде је реч како каже председник Вучић да сви они који су окрвавили руке и учествовали и подржавали агресију на Србију 1999. сада настављају са том политиком и постављају и политичку и медијску основу да се подржи режим Куртија”, казао је шеф српске дипломатије.

Дачић је додао да је Србија за наставак дијалога уз поштовање принципа договорених пре 10 година.

Он је нагласио и да једина оружана сила у покрајини може да буде КФОР додајући да се не би дешавале такве ситуације да су тамо Кфор и Срби у полицији.

Дачић је нагласио и да је манастир Бањска културно-историјски, верски споменик из 14. века и да поред нема џамије из тог периода, што најбоље потврђује вишевековно постојање Срба на КИМ.

Подели на: