Најновије вести

Дачић: Гутерес потпуно информисан о ситуацији на Ким

Министар спољних послова Ивица Дачић састао се у Њујорку са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутересом.

 

Дачић се са Гутересом састао након седнице Савета безбедности УН о Косову и Метохији, на којој је размотрен најновији извештај генералног секретара УН.

Дачић је у изјави Тањугу рекао да је генерални секретар УН потпуно информисан о ситуацији на КиМ.

Како се наводи у саопштењу МСП-а, генерални секретар Гутерес је рекао да је забирнут поводом ситуације на КиМ након недавне акције косовских полицијских снага на северу покрајине и инцидента у коме су ухапшени припадници Унмика.

“Гутерес је веома свестан ситуације и сам каже да је присуство мисије УН на КиМ доказ да ствари нису решене и да би због тога Косово највише волело да тамо нема мисије УН и да је њихов циљ да их отерају”, рекао је Дачић.

Дачић је нагласио да Србија остаје посвећена преговорима и постизању решења мирним путем.

Истакао је да српско становништво на КиМ непрекидно изложено провокацијама и застрашивању, као и да је у том смислу у свом иступању упозорио на могућност нових инцидената на северу покрајине и позвао Савет безбедности да озбиљно швати ово упозорење и да предузме превентивне мере како не би дошло до даље ескалације на терену.

Дачић је додао и да је Гутерес најоштрије осудио нарушавање имунитета припадника мировне мисије УН током акције специјалних јединица косовске полиције на северу КиМ.

Како каже, малтретирање и пребијање службеника УН и непоштовање одлуке о имунитету наишло је на жестоку осуду генералног секретара.

“То је нешто што у УН апсолутно не прихватају”, истакао је Дачић.

Подели на: