петак, 02. јуна 2023. | 17:44
Најновије вести

Дачић и Боцан-Харченко разменили честитке поводом 185 година дипломатских односа Србије и Русије

Министар спољних послова Ивица Дачић примио је амбасадора Руске Федерације у Београду Александра Боцан-Харченка како би биле размењене честитке министара спољних послова две земље поводом 185 година од успостављања дипломатских односа, саопштило је Министарство спољних послова.

 

У честитки упућеној министру спољних послова Руске Федерације Сергеју Лаврову, шеф српске дипломатије подвлачи значај тог важног јубилеја наводећи да су “српско-руски односи без обзира на формалне оквире, кроз историју били прожети духом пријатељства и међусобног разумевања и засновани на заједничком словенском пореклу, духовности, вери и култури.”

У писму се посебно истиче међусобна подршка, савезништво и велике жртве током српске борбе за ослобођење у 19. веку, као и у два светска рата, о којима сведоче бројни споменици.

У том контексту, Дачић је у писму још једном “изразио дубоку захвалност на чврстој и доследној подршци нашем територијалном интегритету и суверенитету” у вези са питањем Косова и Метохије, наводи се у саопштењу.

Амбасадор Руске Федерације у Србији Боцан-Харченко уручио је министру Дачићу честитку шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова у којој се потврђује спремност руске стране за даљи свестрани развој односа, као и увереност “да ће сакупљено искуство заједничког рада и даље служити као чврст темељ руско-српске сарадње”.

Амбасадор Руске Федерације Боцан-Харченко искористио је прилику да министру Дачићу уручи и честитку Сергеја Лаврова упућену поводом предстојећег Дана државности Републике Србије, додаје се у саопштењу.

Подели на: