понедељак, 06. фебруара 2023. | 22:47
Најновије вести

Дачић и Кисић положили венцe на гробљу Ослободилаца Београда

Поводом Дана победе над фашизмом у Другомсветском рату, на гробљу Ослободилаца Београда данас су положени венци.

 

 

Венце су положили председник Скупштине Србије Ивица Дачић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, представници амбасада пет земаља бившег Совјетског савеза – Русије, Белорусије, Украјине, Азербејџана и Казахстана.

Венце су положили и председник Скупштине Београда Никола Никодијевић, представници Војске Србије и СУБНОР-а.

Положено је и цвеће на споменике Вечне ватре и црвеноармејцу, који се налазе у склопу комплекса Спомен парка на гробљу Ослободилаца Београда.

Министарка Кисић Тепавчевић је изјавила да је Дан победе над фашизмом велики дан за све грађане Србије.

“Наша земља је поднела велике жтве у Другом светском рату, и ми смо данас овде да кажемо велико хвала и изразимо вечно поштовање за све оне који су своје животе дали да бисмо ми живели у слободи и миру. Нека им је вечна слава и хвала”, поручила је министарка.

Председник београдског парламента Никодијевић је оценио да је српски народ поносаи на дубоко укорењену антифашистичку традицију у Србији и на све људе који су својим животима бранили слободу, човечанство и људскост у 20. веку.

“Читава послератна модерна Европа настала је на идеју победе над фашизмом, и зато смо неизмерно захвални свима који су нам омогућили да будемо на страни победника и на правој страни историје. Победили смо једну од најозлоглашенијих идеологија која је у својој бити имала да масовним истребљењем читавих народа створи нови светскли поредак. И зато не смемо никада дозвоилити да нам се из незања или из зле намере понови велико страдање нашег народа”, истакао је Никодијевић.

Он је напоменуо како “фашизам никада није довољно мртав”, и да због тога будуће генерације треба учити о херојској победи српског народа и о његовој улози на страни правде и људскости.

Подели на: