Најновије вести

Дачић: Још једна земља повлачи признање Косова

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је Скупштини Србије да се нада да ће за дан, два моћи да саопшти да је још једна земља повукла признање Косова, и то ће, каже, бити четрнаеста по реду која је то учинила.

 

Ивица Дачић је рекао да су од проглашења независности тзв. Косова од 2008. године до 2012. године, 84 земље признале Косово, а да је од 2014. године када је он постао министар спољних послова 13 држава повукло признање, а седам је признало Косово.

“За дан, два надам се да ћу моћи да саопштим и 14. земљу”, рекао је Дачић и подсетио на страшан притисак на Србију да одустане од активности са циљем повлачења признања независности Косова, док би Приштина могла да се бори за чланство у Интерполу и другим организацијама.

“Са тим је готово, упозоравам све, сутра и прекостура ће имати реакцију на то, настављамо нашу борбу за повлачење признања независност Косова”, рекао је Дачић и додао да би у супротном то значило да Србија треба да аплаудира и гледа улазак Косова у Интерпол.

Дачић је навео да Бриселски спораузм, који је потписао, нигде не дефинише да Косово треба да буде члан међународних организација.

Учешће у регионалним организацијама и иницијативама су дефинисали споразуми пре Бриселског које је потписао Борко Стефановић и то под одређеним условима – са звездицом и фуснотом, додао је он.

“Када је реч о УН, Савету Европе, Унеску, Интерполу никакав споразум ни договор не постоји. Кажу укинућемо таксе а ви нас пустите у те организације. То не долази у обзир, једнострани акти не смеју да буду разматрани као део дијалога”, рекао је Дачић уз подсећање да је дијалог у проблему због неразумих потеза Приштине.

Дачић је све то рекао коментаришући питања посланика која су се односила на Поглавље 31 – усклађивање спољне безбедносне и одбрамбене политике Србије са политиком ЕУ која, као је навео, данас износи око 63 одсто.

Подели на: