Најновије вести

Дачић: Кина на бранику одбране целог света од коронавируса

Кина је на бранику одбране целог света у борби против коронавируса, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић у Пекингу. Истиче да је поносан што је први шеф дипломатије који је посетио Кину у тешком тренутку за ту земљу која се, како је рекао, суочава са највећим изазовима у својој новијој историји.

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић који борави у посети Кини састао се са државним саветником и министром спољних послова Народне Републике Кине Ванг Јијем.

Дачић је Ванг Јију захвалио на позиву и гостопримству које указао делегацији Србије.

“Велико ми је задовољство што сам овде али истовремено осећам и велико жаљење јер у предивни Пекинг долазим у време највећих изазова са којима се НР Кина суочава у својој новијој историји”, рекао је Дачић.

Истиче да је посета потврда изванредних стратешких односа и челичног пријатељства, али и резултат и показатељ солидарности и пуног поверења које Србија има у способност Кине да сузбије ову “демонску болест”, како је овај вирус назвао кинески председник Си Ђинпинг.

Рекао је да је поносан сам на то што сам први министар спољних послова који је посетио Кину у овим тешким тренуцима.

“Ми дубоко саосећамо и са забринутошћу пратимо све вести о пожртвованости кинеског народа и руководства у борби против овог невидљивог, али моћног непријатеља. Са дивљењем пратимо надљудске напоре и мере које су без преседана широм света у циљу даљег спречавања ширења вируса, не само у Кини, него и ван ваших граница што цео свет треба да гледа са дубоким поштовањем”, рекао је Дачић.

Навео је да је Кина на бранику одбране целог света у борби против овог вируса и додао да се и лично уверио у мере које се предузимају, о чему га је и министар информисао.

Радују нас информације о опадању броја оболелих на националном нивоу, о повећању броја излечених, што указује да се ширење ове инфекције стишава, рекао је шеф српске дипломатије.

“Србија је мала земља, али ми не остављамо наше пријатеље у невољи. Прави пријатељи се показују кад је тешко и ми смо солидарни са вама и уз вас смо! Ви се нисте плашили НАТО бомби када је било бомбардовање Србије, ваше дипломате су страдале од бомби коке су биле намењене Србима, зато моја посета показује да се не плашимо вируса. Желимо нашим пријатељима све најбоље и имате пуну нашу подршку”, рекао је Дачић.

Истакао је да ће Србија, ускладу са могућностима упутити помоћ Кини која се огледа у медицинској опреми која ће у наредним недељама бити реализована.

“Желим да пренесем поруку председника Вучића која је упућена и председнику Си Ђинпигу и кинеском народу, коју је он пренео и министру Ванг Јиу током сусрета у Минхену, а то је да смо ми солидарни да подржавамо кинеском руководство да се избори са овом великом недаћом. Он је изразио спремност да посети Кину и као што је најављено председник ће доћи 15. и 16. априла ради учешћа на Самиту Кине и земаља централне и источне Европе, рекао је Дачић.

С великом радошћу, наводи, очекујемо поновну посету вашег председника Србији, то је за нас од историјског значаја и веома се радујемо.

Такође, напоменуо је, са Ванг Јијем је договорено успоставање редовних билатералних састанака сваке године.

“Наши билатерални односи су одлични – то је стратешко пријатељство а усвојили смо и кинески назив да је то челично пријатељство – и то је прави назив за однос Србије и Кине”, каже Дачић.

Србија је, указује, једна од ретких земаља која има ту привилегију да са Кином има Споразум о укидању виза.

“Желим да захвалим Кини на принципијелној подршци суверенитету и територијалном интегритету моје земље, када је у питању решавање проблема Косова. Истовремено чврста је подршка Србије политици једне Кине и ставовима Кине по питању Тајвана, Тибета, Синђијанга и ми то подржавамо на свим међународним скуповима, као што и подржавамо и принцип једне земље два система када је реч о Хонг Конг и Макау”, рекао је Дачић.

Поносни смо што имамо Кину за пријатеља и Кина треба да зна да увек може да рачуна на Србију, рекао је шеф српске дипломатије.

“Ми смо мала земља али и уверени смо да само једна независна земља која води рачуна о националним и државним интересима, која одбацује принципе мешања у унутрашње ствари других земаља може да представља значајног чиниоца у међународном поретку.
Ми никад не подлежемо притисцима са стране, осуђујемо политизацију ове болести која се догађаја у западним медијима и која се користи за антикинеске ставове. Сви треба да помогнемо Кини да се победи ова болест јер се тако спашава цео свет”, навео је Дачић.

Код нас постоји изрека “На муци се познају јунаци” али и пријатељи онда када је тешко и зато сам ја ту”, истакао је шеф дипломатије на крају свог обраћања након састанка са кинеским колегом.

Државни саветник Кине и министар спољних послова Ванг Ји је рекао да се свет суочава са великим променама без преседана, а да су кинеско-српски односи доживели нови почетак.

Две стране треба да имају међусобно поверење и да се подржавају, и непрекидно продубљују сарадњу и унапређују билатералне односе, додао је Ванг.

Кина и Србија су “добра браћа” са заједничким интересима и могу заједно да превазиђу тешкоће, додао је шеф кинеске дипломатије.

Према његовим речима, међусобно политичко поверење је на високом нивоу и драгоцено је у билатералним односима, које треба пажљиво чувати.

Без обзира на то како се мења светска ситуација, рекао је Ванг, две стране ће се разумети око кључних интереса и даље међусобно подржавати у очувању државног суверенитета и територијалне целовитости.

Кинески шеф дипломатије је навео да су Кина и Србија добри партнери у заједничкој изградњи Иницијативе “Појас и пут”.

“Србија је једна од првих земаља која је потписала владини меморандум о изградњи ‘Појаса и пута’, као и план сарадње са Кином. Спремни смо да продубљујемо свестрану сарадњу са Србијом и да политичко поверење преточимо у јаку снагу за изградњу ‘Појаса и пута’, тако да користи имају народи двеју земаља, истакао је Ванг Ји.

Подели на: