Најновије вести

Дачић на радној вечери Могеринијеве у Њујорку

Министар спољних послова Ивица Дачић присуствовао је традиционалној неформалној вечери коју је за лидере са Западног Балкана, на маргинама 74. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, организовала висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини.

 

Ивица Дачић истакао је да пуноправно чланство у ЕУ представља кључни спољнополитички приоритет Србије.

Нагласио је да је место Србије и читавог региона управо у ЕУ, саопштило је Министарство спољних послова.

Шеф српске дипломатије истакао је да се Србија залаже за мир и стабилност у региону и да је регионална стабилност један од спољнополитичких приоритета којима је Србија посвећена.

“Стриктно поштовање закључених и договорених оквира регионалне сарадње од стране свих учесница у региону, без изузетка, је предуслов успешне реализације и унапређења регионалне сарадње”, назначио је министар Дачић током неформалне вечере.

Министар је нагласио да се Србија залаже за дијалог са Приштином и проналажење компромисног решења.

Изразио је очекивање да ће наредни високи представник ЕУ наставити одлучније да доприноси том процесу у циљу постизања решења прихватљивих за све стране, уз истовремено инсистирање на испуњавању преузетих обавеза.

Министар Дачић захвалио је на досадашњем раду и пожелео успех и срећу у будућем ангажману Федерики Могерини.

Сви учесници вечере изразили су солидарност са Албанијом и албанским народом, коју је током викенда погодила серија замљотреса.

Састанку су присуствовали и министар иностраних послова у Савету министара БИХ у техничком мандату Игор Црнадак, премијер Северне Македоније Зоран Заев, председник привремених косовских институција Хашим Тачи.

Из Брисела најављују да ЕУ наставља да буде лидер у области глобалне сарадње и да ће у сарадњи са партнерима наставити да подржава мир и демократију и промовише међународно право и људска права.

Подели на: