четвртак, 01. јуна 2023. | 23:42
Најновије вести

Дачић на Самиту Покрета несврстаних у Бакуу: Хвала свима који данас стоје уз Србију

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић захвалио је данас у Бакуу, где се одржава Самит Покрета несврстаних земаља, у формату Контакт групе, бројним чланицама тог покрета које стоје уз Србију и које су доследне принципима поштовања међународног права, не признајући једнострану проглашену независност тзв. Косова.

 

 

Србија је у потпуности посвећена миру и дијалогу који се, уз посредовање Европске уније, води између Београда и Приштине”, рекао је шеф српске дипломатије.

Дачић је поручио да ће Србија, полазећи од добро познатог принципа “пацта сунт серванда”, наставити да инсистира да претходно постигнути и потписани договори буду имплементирани, како би процес био кредибилан и како би могао да се настави у доброј вери.

“Водимо одговорну политику, чинећи све да интереси Србије, али и регионални мир и стабилност буду заштићени”, истакао је Дачић.

Он је рекао да Покрет несврстаних земаља увек може и треба да рачуна на пријатељство и партнерство Србије. “Чврсто верујемо у свет у којем владају дијалог и сарадња на бази равноправности, жеља за компромисом и тежња ка очувању мира”, рекао је Дачић.

Истакао је да циљеви и начела УН дефинисани Повељом представљају ослонац у борби за мир и бољи свет.

“Једнакост држава, поштовање суверенитета и територијалног интегритета, мирно решавање спорова и уважавање различитости, без сумње су принципи који су данас, у условима крупних промена на међународном плану, још актуелнији и потребнији у циљу постизања највреднијег циља – мира”, рекао је Дачић.

Министар је на самиту, који је посвећен борби против корона вируса, рекао да је више од две године пандемија ковида 19 и даље актуелна, као и да глобалне промене и изазови постају све комплекснији, те је јасније да је међудржавна и међурегионална сарадња кључ за давање одговора.

Према његовим речима, Србија је дубоко уверена да је не само на последице пандемије, већ и на остала светска питања једино могуће одговорити солидарно и јединствено. “Србија сматра да Покрет несврстаних земаља може да буде активан чинилац и да на адекватан начин допринесе предлозима решења за постојеће светске изазове”, рекао је Дачић.

Он је подсетио да су у Србији доступне вакцине пет различитих прозивођача, као и да наша земља у тешким тренуцима није заборавила ни на своје суседе, али и традиционалне пријатеље из Азије и Африке којима је несебично донирала основну медицинску опрему и вакцине.

Поздравио је напоре Азербејџана, као председавајућег Покрета, на успостављању посебног фонда за донације најрањивијим групама земаља у Африци, али и острвским државама у развоју.

“Србија је спремна да допринесе даљем унапређењу међународне сарадње”, поручио је министар спољних послова Србије.

Подели на: