Најновије вести

Дачић на скупу у Глазгову: Србија активна у борби против климатских промена

Србија са великом забринутошћу прати нарушавање климатских прилика и већ дуго и сама учествује у глобалном напору да се заустави штетно деловање човека на нашу околину, поручио је на климатском скупу Интерпарламентарне уније у Глазгову председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

 

 

Дачић је истакао да нико сам не може да се избори са овим проблемом и да је јасно да је за то потребно да сви сегменти друштва буду укључени.

“Сматрам да је веома важно да се и парламенти активно укључе у ову борбу и због тога желим да захвалим ИПУ и Делегацији Велике Британије при ИПУ који су организовали овај скуп и омогућили да и ми, у име наших парламената, дамо свој допринос”, рекао је Дачић.

Упозорио је да не постоје политичке и економске разлике и интереси који би били оправдање за то “да било ко од нас изађе из заједничког фронта борбе за очување климе”.

“Нажалост и на самиту овде у Глазгову видели смо да постоје такви изговори и да се неки други разлози стављају као важнији од судбине наше планете. Ти разлози не постоје и све док не будемо имали потпуно заједништво око ових циљева проблем ће постојати и биће све већи”, навео је Ивица Дачић.

Председник скупштине је подвукао да је Србија активна у овој борби и учествује у свим глобалним иницијативама за смањење емисије штетних гасова и да су обавезе о смањењу емисије штетних гасова уграђене у законе Србије и спроводе се.

“То шватамо као обавезу према нама и нашим будућим генерацијама, али и као обавезу према другима. Србија је мала земља и њен удео у глобалном угрожавању климе није велики, али он ипак постоји. Наша економија је већ дуже у узлазној путањи, наше енергетске потребе су све веће, а самим тим расте и ризик од потенцијалног загађења”, рекао је Дачић.

Додао је да у том смислу Србија већ годинама разним мерама стимулише енергетску транзицију и повећава капацитете за производњу енергије из обновљивих извора.

Нагласио је да је Србија успела да скоро једну петину укупно произведене електричне енергије добија из обновљивих извора и да ће наставити то повећање.

Према његовим речима, оно о чему мора још више и отвореније да се разговара јесте како достићи ниво по којем ће напори за смањење емисије штетних гасова бити одрживи и како ће потреба да се капацитети преоријентишу на еколошки прихватљиве бити остварена а да не угрози економски развој Србије, нарочито њен социјални амбијент.

“Обавезе које смо преузели имају своју цену и она није мала. Али многе су земље попут Србије које морају да добију већу подршку да би остварили циљеве за које су без икакве сумње опредељени. Као што ни против климатских промена нико не може да се бори сам, тако нико не може сам ни да спроведе оне мере које ће зауставити негативан утицај на климу”, навео је Дачић.

Због тога је у име Србије још једном позвао на глобалну солидарност и у овом аспекту, у технолошкој, финансијској и свакој другој подршци “која ће довести до остварења заједничких циљева”.

“Ако то изостане, ја нисам оптимиста да ћемо моћи ефикасно да се изборимо са највећим проблемом наше генерације, а то је разарање климе и убрзане промене које нећемо моћи да зауставимо”, поручио је председник Скупштине.

Изразио је уверење да ће и овај скуп означити прекретницу у том смислу.

“Верујем да је свима стало да повучемо кочницу неповратног угрожавања климе, али то није довољно. Морамо и на делу да покажемо да нам је до тога стало, а то ћемо моћи само ако подржимо једни друге”, закључио је Дачић.

Србија мали загађивач, али се усклађује са светом
На самиту Интерпарламентарне уније о климатским променама у Глазгову Ивица Дачић је рекао да је Србија мала земља и да није међу највећим загађивачима, али да је спремна да се прилагоди одлукама које се доносе на светском нивоу, пре свега о обновљивим изворима енергије и смањењу штетних емисија.

Дачић је у изјави Тањугу нагласио да Србија има своје програме који могу да буду успешни.

Оценио је да је у том погледу потребно да постоји светска, пре свега финансијска солидарност јер је, како је рекао, немогуће да једна држава сама ради на борби против климатских промена.

“Тема данашњег скупа је била како да парламенти нађу своју улогу у подстицању извршне власти да се реализују глобални циљеви, а глобални циљ јесте да се у наредним деценијама не дозволи веће загревање планете од један степен, што је процена стручњака да то гарантује да неће доћи до најнегативнијих појава када је реч о климатским променама”, објаснио је Дачић.

Додао је да је боравак у Великој Британији искористио да се сретне са председницима оба дома британског парламента који су прихватили његов позив да посете Србију што је, према његовим речима, јако значајно, јер су последњи пут били у посети Србији 2014. године, а британски премијер није био у посети Србији још из времена Маргарет Тачер.

Дачић је рекао да се састао и са председником Интерпарламентарне уније и подсетио да ове године Србија обележава 130 година у тој међународној организацији која је међу најстаријима на свету и у којој је Србија једна од земаља са најдужим чланством.

Подели на: