Дачић: Нацрт резолуције Приштине – акти без употребне вредности

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је нацрт резолуције којом Приштина оптужује Србију за геноцид низ аката који немају никакву употребну вредност, али имају за циљ да се једноставно каже да се њима не свиђа ток којим иде дијалог, односно да не иде онако како су они планирали.

 

Ивица Дачић сматра да то, ипак, значи да се уважава став Србије, и да неће бити баш тако како су они планирали, а то је да Србија само призна Косово.

“Ту је, наравно, и ова идеја да се формира посебан суд за српске злочине, као да до сада та тема није 100 пута анализирана и била на дневном реду Хашког трибунала”, истакао је Дачић.

Министар спољних послова каже да све што је могло да се суди и пресуди Србима је пресуђено.

“Ако данас, после протераних више од 230.000 Срба са Косова и Метохије, после ситуације да је у Приштини 1991. године живело 40.000 Срба, а да их сада има стотинак, да их је у мом родном граду Призрену било више од 10.000, а сада их има 23 или 25. Ко је онда починио етничко чишћење?”, упитао је Дачић.

Дачић је навео да ако неко врши етничко чишћење или геноцид, онда је крајњи резултат тога да има мање народа над којим се то чини.

“У овом случају је јасан показатељ да су највеће жртве свих злочина и етничког чишћења били Срби, а да су албанске жртве углавном биле жртве припадника терористичке ОВК”, нагласио је Дачић.

Ад хок комисија косовске скупштине припремила је нацрт резолуције којом ће од власти у Београду затражити да “признају геноцид” почињен на Косову и Метохији током 1998–1999. године.

Подели на: