недеља, 05. фебруара 2023. | 11:28
Најновије вести

Дачић: Надам се да ће Макрон прекинути игру Приштине око такси

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изразио је наду да ће француски председник Емануел Макрон “прекинути игру” Приштине око такси на српске производе.

 

“Не може нико да ме убеди да западна Европа, чија је Француска један од лидера, као и САД, који су Приштину толико задужили својим залагањем за независност Косова, не могу да натерају (Рамуша) Харадинаја да већ осам месеци укине једну срамну административну одлуку, због које стоји најважније балканско политичко питање”, казао је Дачић уочи посете француског председника Србији.

Он је напоменуо да Србија никада ни са једне адресе није добила уверљив одговор откуд та немоћ.

“Зато се надам да ће председник Макрон прекинути ово игру и дати нам уверавање да ће ова мучна и срамотна епизода бити ускоро окончана”, каза је Дачић.

Дачић је изјавио да је долазак председника Француске у Србију једна је од најважнијих посета страних државника у последњој деценији.

“Ми јој придајемо велики значај, јер од ње имамо велика очекивања”, казао је Дачић.

Он је истакао и да не очекује да ће Француска извршити притисак на Србију да призна Косово.

“Француска веома озбиљно третира односе са Србијом и тако нешто било би у нескладу са таквим третманом јер је наша позиција око КиМ јасна и чврста. Ако нас заиста сматрају правим партнером на Балкану, како кажу, онда од нас неће тражити да урадимо нешто што не желимо и што не можемо”, казао је Дачић.

Подели на: